Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przesłało do Brukseli ostateczną wersję Krajowego Planu Strategicznego. W tej wersji, duży nacisk położony jest na ekoschematy, w tym „Dobrostan zwierząt”. O tym działaniu Wielkopolska Izba Rolnicza pisała w swoim serwisie. W przypadku trzody chlewnej szczegółowe informacje znajdziecie Państwo tutaj.
Na podstawie kalkulacji WIR, kalkulacji Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, proponowanych stawek dopłat do dobrostanu macior i tuczników oraz wyliczeń własnych WIR dokonała symulacji sytuacji ekonomicznej gospodarstwa, które prowadzi chów trzody chlewnej w cyklu zamkniętym w skali 50 macior i 30 prosiąt od maciory rocznie.
Porównano roczny zysk tego gospodarstwa z produkcji trzodowej w 4 wariantach:
- Brak dopłaty dobrostanowej
- Zwiększona powierzchnia dla macior i tuczników o 20%
- Zwiększona powierzchnia dla macior i tuczników o 50%
- Maksymalna dopłata
Wyniki symulacji znajdują się w tabeli poniżej:
Brak dopłaty dobrostanowej | zwiększona powierzchnia o 20% | zwiększona powierzchnia o 50% | Maksymalna dopłata | |
liczba macior | 50 | 40 | 25 | 25 |
liczba tuczników od maciory w roku | 30 | 30 | 30 | 30 |
produkcja tuczników w roku | 1500 | 1200 | 750 | 750 |
wartość sprzedaży | 1 170 000 zł | 936 000 zł | 585 000 zł | 585 000 zł |
koszt produkcji tucznika | 770,4 | 808,92 | 849,366 | 1002,30 |
koszty produkcji razem | 1 155 600 zł | 970 704 zł | 637 025 zł | 751 727 zł |
Wynik finansowy | 14 400 zł | – 34 704 zł | – 52 025 zł | – 166 727 zł |
Dopłata dobrostanowa | ||||
– do loch | 390,00 zł | 930 | 1360 | |
Razem | 15 600,00 zł | 23 250,00 zł | 34 000,00 zł | |
– do tuczników | 39,00 zł | 60,00 zł | 150 | |
Razem | 14 400 zł | 46 800,00 zł | 45 000,00 zł | 112 500,00 zł |
Wynik finansowy | 14 400 zł | 27 696,00 zł | 16 225,50 zł | – 20 226,95 zł |
Wnioski:
- Wyniki potwierdzają złą sytuację finansową producentów trzody chlewnej, która utrzymuje się już od dłuższego czasu.
- Najbardziej efektywny wariant to wdrożenie podstawowej wersji podwyższonego dobrostanu czyli zwiększenie powierzchni bytowej o 20% dla macior i dla tuczników.
- Nie opłaca się przyjmować maksymalnych rozwiązań i stawek ze względu na znaczne obniżenie obsady oraz wzrost kosztów jednostkowych produkcji, który wynika między innymi z wzrostu kosztów stałych na jednostkę produkcji oraz kosztów słomy.
- Ocena wariantów powinna jeszcze uwzględniać koszty inwestycji niezbędnych do wdrożenia podwyższonych warunków dobrostanu.
- W każdym wariancie podwyższonego dobrostanu wzrośnie zapotrzebowanie na pracę rolnika w wyniku ograniczenia w stosowaniu systemu jarzmowego dla loch.
- Ceny sprzedaży w każdym wariancie są takie same – należy dążyć do rozwiązań dających możliwość znakowania mięsa pochodzącego z takich hodowli w sklepach w celu uzyskania wyższych cen sprzedaży od konsumentów dokonujących świadome wybory.
Opracowanie:
Andrzej Przepióra
WIR