Czy warto iść w dobrostan trzody chlewnej?

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przesłało do Brukseli ostateczną wersję Krajowego Planu Strategicznego. W tej wersji, duży nacisk położony jest na ekoschematy, w tym „Dobrostan zwierząt”. O tym działaniu Wielkopolska Izba Rolnicza pisała w swoim serwisie. W przypadku trzody chlewnej szczegółowe informacje znajdziecie Państwo tutaj.

Czy warto iść w dobrostan trzody chlewnej?

Na podstawie kalkulacji WIR, kalkulacji Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, proponowanych stawek dopłat do dobrostanu macior i tuczników oraz wyliczeń własnych WIR dokonała symulacji sytuacji ekonomicznej gospodarstwa, które prowadzi chów trzody chlewnej w cyklu zamkniętym w skali 50 macior i 30 prosiąt od maciory rocznie.

Porównano roczny zysk tego gospodarstwa z produkcji trzodowej w 4 wariantach:

  1. Brak dopłaty dobrostanowej
  2. Zwiększona powierzchnia dla macior i tuczników o 20%
  3. Zwiększona powierzchnia dla macior i tuczników o 50%
  4. Maksymalna dopłata

Wyniki symulacji znajdują się w tabeli poniżej:

Brak dopłaty dobrostanowej zwiększona powierzchnia o 20% zwiększona powierzchnia o 50% Maksymalna dopłata
liczba macior 50 40 25 25
liczba tuczników od maciory w roku 30 30 30 30
produkcja tuczników w roku 1500 1200 750 750
wartość sprzedaży       1 170 000 zł           936 000 zł      585 000 zł           585 000 zł
koszt produkcji tucznika 770,4 808,92 849,366 1002,30
koszty produkcji razem      1 155 600 zł          970 704 zł      637 025 zł         751 727 zł
Wynik finansowy           14 400 zł –      34 704 zł –     52 025 zł –        166 727 zł
Dopłata dobrostanowa
– do loch             390,00 zł 930 1360
Razem        15 600,00 zł   23 250,00 zł            34 000,00 zł
– do tuczników              39,00 zł          60,00 zł 150
Razem        14 400 zł        46 800,00 zł   45 000,00 zł        112 500,00 zł
Wynik finansowy          14 400 zł        27 696,00 zł   16 225,50 zł –         20 226,95 zł

 

Wnioski:

  • Wyniki potwierdzają złą sytuację finansową producentów trzody chlewnej, która utrzymuje się już od dłuższego czasu.
  • Najbardziej efektywny wariant to wdrożenie podstawowej wersji podwyższonego dobrostanu czyli zwiększenie powierzchni bytowej o 20% dla macior i dla tuczników.
  • Nie opłaca się przyjmować maksymalnych rozwiązań i stawek ze względu na znaczne obniżenie obsady oraz wzrost kosztów jednostkowych produkcji, który wynika między innymi z wzrostu kosztów stałych na jednostkę produkcji oraz kosztów słomy.
  • Ocena wariantów powinna jeszcze uwzględniać koszty inwestycji niezbędnych do wdrożenia podwyższonych warunków dobrostanu.
  • W każdym wariancie podwyższonego dobrostanu wzrośnie zapotrzebowanie na pracę rolnika w wyniku ograniczenia w stosowaniu systemu jarzmowego dla loch.
  • Ceny sprzedaży w każdym wariancie są takie same – należy dążyć do rozwiązań dających możliwość znakowania mięsa pochodzącego z takich hodowli w sklepach w celu uzyskania wyższych cen sprzedaży od konsumentów dokonujących świadome wybory.

Opracowanie:
Andrzej Przepióra
WIR

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics