Od połowy listopada 2020 roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Został wyhamowany w połowie marca bieżącego roku. Jednak po spadku notowań w dniu 16 marca, siódma aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 6 kwietnia 2021 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4081 USD.
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i sera Cheddar. Jedynym produktem, którego cena odnotowała spadek była laktoza.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 6 kwietnia 2021 roku:
- Maślanka w proszku +17,6% – cena 3710 USD/t
- Ser Cheddar +2,2% – cena 4393 USD/t
- Masło +2,0% – cena 5776 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +0,8% – cena 6209 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +0,6% – cena 3367 USD/t
- Pełne mleko w proszku 0,0% – cena 4085 USD/t
- Laktoza -6,5% – cena 1307 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce po utrzymującym się trendzie wzrostowym w II połowie ubiegłego roku, ceny surowca od stycznia odnotowują spadki.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka