Dlaczego wołowina jest czerwona?

Czerwone mięso to przykładowo wołowina, cielęcina, wieprzowina, konina, kozina, baranina i większość dziczyzny ale i niektóre ptaki hodowlane, np. kaczki czy morskie ryby (tuńczyk).

Dlaczego wołowina jest czerwona?
Dlaczego wołowina jest czerwona?

Białe mięso mają na przykład kurczaki, króliki i wiele ryb. Za czerwony kolor mięsa odpowiada specyficzny rodzaj białka: mioglobina. Dzięki obecności żelaza w formie hemu, potrafi ona przechowywać cząsteczkę tlenu w mięśniach.

Mięśnie, które podczas swojej pracy wykonują większy wysiłek bez dostępu tlenu z krwioobiegu pozyskują go właśnie z mioglobiny, więc muszą mieć jej dużo, aby magazynowała dużo tlenu (1 mioglobina łączy się z 1 cząsteczką tlenu). Wówczas te mięśnie są bardziej czerwone niż inne.

Źródło: pfhb

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − pięć =

Zapisz się i Zaprenumeruj nasz Newsletter

11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,873ObserwującyObserwuj
7,080SubskrybującySubskrybuj

Pijany traktorzysta zakleszczony pod traktorem

Szybka pomoc policjantów z posterunku w Kadzidle oraz ratowników medycznych uratowała życie traktorzyście, który w Jazgarce wjechał do rowu i został przygnieciony przez ciągnik...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE