Advertisement

Dlaczego wołowina jest czerwona?

Czerwone mięso to przykładowo wołowina, cielęcina, wieprzowina, konina, kozina, baranina i większość dziczyzny ale i niektóre ptaki hodowlane, np. kaczki czy morskie ryby (tuńczyk).

Dlaczego wołowina jest czerwona?
Dlaczego wołowina jest czerwona?

Białe mięso mają na przykład kurczaki, króliki i wiele ryb. Za czerwony kolor mięsa odpowiada specyficzny rodzaj białka: mioglobina. Dzięki obecności żelaza w formie hemu, potrafi ona przechowywać cząsteczkę tlenu w mięśniach.

Mięśnie, które podczas swojej pracy wykonują większy wysiłek bez dostępu tlenu z krwioobiegu pozyskują go właśnie z mioglobiny, więc muszą mieć jej dużo, aby magazynowała dużo tlenu (1 mioglobina łączy się z 1 cząsteczką tlenu). Wówczas te mięśnie są bardziej czerwone niż inne.

Źródło: pfhb

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Advertisement
11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,940ObserwującyObserwuj
7,180SubskrybującySubskrybuj

Podsumowanie ostatnich wydarzeń w rolnictwie i agrobiznesie

Kolejne już podsumowanie ostatnich wydarzeń w rolnictwie i agrobiznesie (16-20.05.2022) przygotowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Nabór na pomoc suszową nie ruszył! Zapowiadany przez Rząd nabór...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE