Dobra koniunktura na rynku cukru

Bardzo dobre warunki klimatyczne w okresie wegetacji spowodowały, że niektóre zakłady przemysłu cukrowniczego zdecydowały się na wcześniejsze rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2012/2013 – informuje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jeżeli w trakcie zbiorów nie wystąpią problemy pogodowe (np. zbyt duża liczba opadów, wczesne nadejście zimy), to plony i ich jakość powinny być dobre. Wzrostowi plonowania sprzyja także postępująca restrukturyzacja prowadząca do wzrostu intensywności i efektywności uprawy buraków. Przewiduje się, że średnie plony w 2012 r. mogą wynieść ok. 62 ton/ha i będą nieznacznie wyższe niż przed rokiem. Zawartość cukru w korzeniach także będzie bardzo wysoka 17,5- 18%.

Powierzchnia uprawy jest szacowana na 190- 195 tys. ha. Zbiory buraków cukrowych wyniosą co najmniej 11,5 mln ton, a produkcja cukru 1850-1900 tys. ton. Zatem produkcja będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej (1405 tys. ton) i wystąpią problemy z zagospodarowaniem nadwyżek. Większość cukru poza kwotowego będzie kierowana na eksport poza obszar Unii Europejskiej, a podmioty sektora wnioskują do Komisji Europejskiej o zwiększenie limitu eksportu cukru pozakwotowego.

Eksport nie rozwiąże jednak problemu nadwyżki podaży i koncerny cukrownicze prawdopodobnie skorzystają z możliwości zaliczania części cukru pozakwotowego na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2013/2014. Konsekwencją takiego rozwiązania będzie mniejsza kontraktacja buraków cukrowych w przyszłym sezonie i spadek powierzchni uprawy. Minimalna cena skupu buraków cukrowych wynosi 26,29 EUR/tonę, tj. przy obecnym kursie około 4,2 zł/euro wyniesie 110 zł/tonę.

Koncerny cukrownicze uwzględniając dobrą koniunkturę na rynku cukru kontraktują surowiec po cenach zbliżonych do ubiegłorocznych, a więc po 120-125 zł/tonę. Ceny cukru na rynku krajowym utrzymują się na znacznie przekraczającym cenę referencyjną (404,4 EUR/tonę, tj. 1,69 zł/kg) poziomie, o czym w znacznym stopniu decydują wysokie ceny na rynkach zewnętrznych. W lipcu br. ceny zbytu były stabilne i wynosiły: 3,22 zł/kg cukru w workach 50 kg, a cukru paczkowanego 3,51 zł/kg. W handlu detalicznym ceny cukru wahają się w granicach 3,95-3,98 zł/kg. Duża podaż cukru z kampanii 2012/2013 może spowodować spadek cen, ale nie jest to pewne, gdyż w poprzednim sezonie produkcja była także duża, a ceny pozostały wysokie.

Wysokie ceny mają pozytywny wpływ na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego, którego rentowność jest najwyższa w całym przetwórstwie żywności, ale mogą zmniejszać popyt gospodarstw domowych (bez cukru zawartego w produktach spożywczych) oraz zmniejszać konkurencyjność zakładów przemysłu cukierniczego. W pierwszym półroczu br. wystąpiło dodatnie saldo (196 tys. ton) w handlu zagranicznym, a zdecydował o tym eksport nadwyżek podaży. Duża część eksportu była realizowana za pośrednictwem firm zarejestrowanych w UE (169 tys. ton). Nowym zjawiskiem był duży eksport na Bliski Wschód: Syria (40 tys. ton) i Izrael (28 tys. ton). Duże ilości cukru eksportowano także do państw WNP (45 tys. ton): Rosja, Kazachstan i Uzbekistan.

Ceny w eksporcie były wysokie i wyniosły średnio 720 EUR/tonę do UE oraz 585 EUR/tonę do krajów trzecich. Import wyniósł ok. 104 tys. ton i był znacznie mniejszy niż przed rokiem. Cukier importowano z krajów UE (20 tys. ton) oraz trzcinowy cukier surowy do rafinacji krajów rozwijających się (84 tys. ton). Największe ilości sprowadzono z Kuby (49 tys. ton) i Sudanu (19 tys. ton). Rafinacja cukru surowego zaczyna odgrywać coraz większą rolę w krajowym cukrownictwie. Z jednej strony umożliwia ona lepsze wykorzystanie zasobów pracy i kapitału, ale może stanowić coraz większą konkurencję dla uprawy buraków cukrowych.

Ceny cukru na rynku światowym w drugim kwartale br. wykazywały tendencję spadkową. Powodem tego była większa podaż, gdyż światowa produkcja w sezonie 2011/2012 zwiększyła się o 12,7%, a zużycie o 4,7%. W sierpniu br. odnotowano nieznaczny wzrost cen cukru surowego do ok. 530 USD/tonę, a cukru białego do 600 USD/tonę. Notowania terminowe na koniec br. wskazują jednak, że światowe ceny będą utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie. Niewielki sadek cen może być spowodowany dalszym wzrostem zapasów końcowych, w wyniku dużej produkcji (np. w Europie).

Źródło: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jakie auta dostawcze wybierają polscy rolnicy? Przegląd rynku 2025

Rolnictwo w Polsce się rozwija, a wraz z nim rosną wymagania dotyczące transportu towarów, materiałów i produktów rolnych. Rolnicy poszukują pojazdów, które sprostają trudnym...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics