Dobre prognozy na rynku żywca. Sprawdź!

Ceny skupu żywca wołowego i wieprzowego utrzymają się w najbliższych miesiącach na obecnym, wysokim poziomie, a kurczaki podrożeją – prognozują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

Statystyczny Polak zje w tym roku 36 kg wieprzowiny i 27 kg drobiu – podaje gazeta.

 

\"\"

 

Według analityków żywiec wieprzowy pod koniec roku może kosztować 5,50-5,80 zł za kg, bydło 6,10-6,40 zł/kg, młode bydło rzeźne 6,30-6,60 zł/kg, a kurczęta brojlery 3,90-4,20 zł za kg. Prawie takie same ceny są przewidywane na koniec pierwszego kwartału 2014 r. Cena żywca wieprzowego może się ukształtować na poziomie 5,50-5,90 zł/kg, młodego bydła rzeźnego – 6,30-6,70 zł/kg, a kurczaków – 3,90-4,20 zł/kg.

Według danych ministerstwa rolnictwa w drugiej połowie października kilogram żywca wieprzowego kosztował średnio 5,70 zł/kg, bydła – 5,88 zł, bydła młodego – 6,70 zł, a brojlerów – 3,66 zł/kg.

Ceny skupu tych zwierząt będą zależały od unijnych cen oraz od kursu złotego w relacji do euro – podkreślają eksperci ARR w swojej kwartalnej prognozie.

Na wzrost cen skupu trzody wpływ miał dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej. Według GUS pod koniec lipca 2013 r. pogłowie świń w Polsce liczyło nieco ponad 11 mln sztuk, czyli o prawie 4 proc. mniej niż rok wcześniej. Spadek produkcji wieprzowiny i drogi import spowodowały wzrost krajowych cen detalicznych tego mięsa, a w konsekwencji przyczyniły się do spadku jego konsumpcji.

Ocenia się, że w związku z konkurencją tańszego mięsa kurcząt i pogorszeniem sytuacji dochodowej ludności, spożycie wieprzowiny w 2013 r. może być mniejsze niż w 2012 r. o ponad 3 kg na mieszkańca, czyli wyniesie nieco ponad 36 kg na osobę – czytamy w „Rzeczpospolitej”.

Od początku 2013 r. utrzymuje się w naszym kraju spadkowa tendencja cen skupu żywca wołowego. Według danych resortu rolnictwa w połowie października cena skupu bydła ogółem wynosiła średnio 5,90 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 8 proc. niższa niż rok wcześniej.

Czytaj także:
Unijna wołowina ponownie na amerykańskim rynku!!
Kurczęta tanieją, a rynek drobiu słabnie!
Po wzrostach nagły spadek – co się dzieje na rynku wieprzowiny?!

W Polsce od kilku lat spada spożycie wołowiny. Jest to m.in. wynik relatywnie wysokich cen tego mięsa. W 2012 r., na skutek znacznego wzrostu cen detalicznych wołowiny (o 14 proc. w porównaniu z 2011 r.), spożycie tego mięsa spadło o 24 proc. i wyniosło 1,6 kg na mieszkańca. W 2013 r. wołowina w detalu od stycznia do sierpnia podrożała o 3,4 proc. w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego. Eksperci oceniają jednak, że spożycie mięsa wołowego w 2013 r. będzie na podobnym poziomie jak w 2012 r.

W 2013 r. na krajowym rynku utrzymywała się wzrostowa tendencja cen skupu kurcząt brojlerów i indyków. Według danych z zakładów drobiarskich we wrześniu br. cena skupu kurcząt brojlerów osiągnęła poziom 4,06 zł/kg, a indyków 6,27 zł/kg. Kurczaki były droższe o ok. 1 proc., a indyki – o 20 proc.

Od kilku lat w naszym kraju rośnie nie tylko produkcja drobiu, ale i jego spożycie. W pierwszym półroczu br. produkcja tego mięsa wzrosła o 6 proc. wobec tego samego okresu 2012 r. Drobiu jemy więcej, ponieważ jest on tańszy niż mięso czerwone.

Od stycznia do sierpnia br. ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosły tylko o 0,7 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2012 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 0,9 proc. i o 3,4 proc. Eksperci przewidują, że w tym roku statystyczny Polak zje 27 kg drobiu, czyli o 3 proc. więcej niż rok wcześniej.

Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,883ObserwującyObserwuj
5,380SubskrybującySubskrybuj

MRiRW nie przewiduje dalszej pomocy rolnikom poszkodowanych przez Covid-19

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie przewiduje kontynuacji programów pomocowych dla rolników poszkodowanych przez Covid-19. Pomoc, którą rolnicy otrzymali w ubiegłym roku była jednorazowa. Zarząd...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE