Dyskusja na temat zakazu wędzenia żywności!

Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi wysłuchała informacji Ministrów: Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Zdrowia dotyczącej rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia  2011 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r., ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w tym jego skutków dla zakładów przetwórczych i dla konsumentów.
 

 

\"\"

 

Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MRiRW – Jan Prandota poinformował, iż przepisy rozporządzenia nie wprowadzają zakazu wędzenia żywności, a jedynie ustanawiają normy ograniczające zawartość niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów substancji rakotwórczych w środkach spożywczych.

Przepisy rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 wprowadziły zmiany w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcegow zakresie: obniżenia najwyższego dopuszczalnego poziomu dla benzo(a)pirenu, wprowadzenia obowiązku badania poziomu dla benzo(a)pirenu dla mięsa poddanego obróbce cieplnej i produktów mięsnych poddanych obróbce cieplnej sprzedawanych konsumentowi końcowemu, wprowadzenia nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla sumy czterech substancji z grupy WWA.

P.o. główny inspektor sanitarny – Marek Posobkiewicz w uzupełnieniu informacji powiedział, że prace w kierunku ograniczenia zanieczyszczenia żywności przez szkodliwe WWA Komisja Europejska prowadziła od 2005 r. Dyskusję rozpoczęto wstępnie w 2008 r. natomiast zakończono głosowaniem w roku 2011.

Niezbędnym jest opracowanie i wdrożenie przez przemysł zasad dobrej praktyki produkcyjnej dla wędzonych środków spożywczych, a także konieczna jest optymalizacja tego procesu w celu zmniejszenia zawartości WWA, bez jednoczesnej utraty walorów smakowych i zapachowych. Działania Ministerstwa Zdrowiaw tym zakresie koncentrują się na ograniczaniu ryzyka dla zdrowia i życia człowieka związanego z żywnością i w ocenie Ministra Zdrowia, biorąc pod uwagę znaczną toksyczność benzo(a)pirenu, celowe jest ograniczanie narażania konsumentów na ten szkodliwy czynnik.

Komisja wybrała do składu podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia poselskich projektów ustaw o zmianie ustawy: o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa (druk nr 1925), o kształtowaniu ustroju rolnego (druk nr 1659) posła Leszka Korzeniowskiego (PO), który zastąpi posła Janusza Dzięcioła (PO).

W posiedzeniu uczestniczyli: podsekretarze stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Tadeusz Nalewajk i Zofia Szalczyk.

Komisja rozpatrzyła wniosek Prezydium Komisji o podjęcie inicjatywy ustawodawczej w sprawie nowelizacji ustawy o izbach rolniczych.

Czytaj także:
Apel rolników w sprawie wędzenia wędlin!
Prognozy na kolejne lata na rynku drobiu!
Jest decyzja w sprawie wędzenia wędlin!

Zaproponowany projekt dotyczy w szczególności zasad przeprowadzania wyborów do walnych zgromadzeń izb rolniczych. Wprowadzone zmiany przyczynią się do usprawnienia procesu przeprowadzenia wyborów do walnych zgromadzeń, a tym samym wzmocni pozycję izb rolniczych.

Prezydium Komisji podjęło decyzję o przygotowaniu projektu ustawy, uwzględniającego przedstawione na posiedzeniu uwagi  i opinie.

W posiedzeniu uczestniczył podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Tadeusz Nalewajk.

Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics