Wzorcowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, cholina, luteina i zeaksantyna… Jednym słowem — zdrowie, czyli: niezłe jaja! Dziś obchodzimy światowy dzień jaja.
Niestety, ostatnio nad Wisłą jego popularność słabnie. Od 2005 r., kiedy Polacy zjedli ich 215 na osobę, jak wynika z danych Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP), spożycie systematycznie spada.
W zeszłym roku statystyczny Polak zjadł ich już tylko 164. Przez ostatnie lata spadała również produkcja — z 10,1 mld sztuk w 2010 r. do 8,5 mld sztuk w 2012 r.
Na eksport trafiało średnio 30 proc. Spadek wynikał z ostrzejszych norm prawnych — zgodnie z wytycznymi UE, od 2012 r. fermy musiały zmienić warunki w klatkach (kura musi mieć np. więcej miejsca). I choć dzisiaj jajeczne święto, to producenci jaj powodów do świętowania nie mają, bo ich ceny spadły nawet o kilkadziesiąt procent.
W efekcie wpływy ze sprzedaży nie pozwalały — jak tłumaczyli — na pokrycie kosztów paszy. Branża wzięła się też w tym roku — po raz pierwszy w historii — za budowanie marek jaj.
Czytaj więcej:
Jedzmy ziemniaki – na zdrowie!
Polskie pola wolne od GMO!
Poziom światowych cen produktów mleczarskich wzrasta
Rozpoczął Robert Niewiadomski, były współwłaściciel Agros-Novy, który po sprzedaży biznesu zaczął szukać pasz wolnych od GMO. Na tym oparł strategię jaj Farmio i przeprowadził kampanię reklamową w całej Polsce.
Do tego, że jajo jaju nierówne, zaczęły przekonywać również Polskie Fermy z Opolszczyzny, które ruszyły z budową marki Kurka Wolna, podkreślając, że ich jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu. To właśnie klasy jaj zależne od systemu hodowli — z chowu klatkowego, ściółkowego, wolnego wybiegu i ekologiczne — są dzisiaj jeszcze głównymi wyróżnikami.
Z danych KIPDiP wynika, że te pierwsze stanowią 90 proc. rynku, drugie — 5 proc., 4 proc. należy do wolnego wybiegu, a 1 proc. to jaja ekologiczne.
Jajeczne ciekawostki
Największe na świecie kurze jajo ważyło 198 g i zostało zniesione w Chinach w prowincji Jiangsu. Poprzednie kury rekordzistki pochodziły z Kuby (180 g) i z Wysp Kanaryjskich (170 g).
Niekwestionowanym królem omletów jest Howard Helmer, który trafił do Księgi rekordów Guinnessa, po tym jak sporządził w 30 minut 427 omletów. Przygotowanie omletu z jednego jaja zajęło mu 42 sekundy, a w czasie 30 sekund podrzucił omlet 30 razy.
Białko jajka ma właściwości wysuszające i ściągające, dlatego jest wykorzystywane w zabiegach kosmetycznych twarzy, żółtko natomiast trafia do odżywek i szamponów do włosów.
Światowy Dzień Jaja obchodzony jest od 1996 r., zawsze w drugi piątek października. Głównym przesłaniem święta jest m.in. pokazanie wyjątkowych zalet jaj, ich roli w wyżywieniu ludzi na całym świecie oraz obalenie mitów o szkodliwości zawartego w nich cholesterolu.
Źródło: Puls Bizensu,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu