Advertisement

Advertisement

Dziś święto jaja!

Wzorcowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, cholina, luteina i zeaksantyna… Jednym słowem — zdrowie, czyli: niezłe jaja! Dziś obchodzimy światowy dzień jaja.

Niestety, ostatnio nad Wisłą jego popularność słabnie. Od 2005 r., kiedy Polacy zjedli ich 215 na osobę, jak wynika z danych Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP), spożycie systematycznie spada.
 

 

\"\"

 

W zeszłym roku statystyczny Polak zjadł ich już tylko 164. Przez ostatnie lata spadała również produkcja — z 10,1 mld sztuk w 2010 r. do 8,5 mld sztuk w 2012 r.

Na eksport trafiało średnio 30 proc. Spadek wynikał z ostrzejszych norm prawnych — zgodnie z wytycznymi UE, od 2012 r. fermy musiały zmienić warunki w klatkach (kura musi mieć np. więcej miejsca). I choć dzisiaj jajeczne święto, to producenci jaj powodów do świętowania nie mają, bo ich ceny spadły nawet o kilkadziesiąt procent.

W efekcie wpływy ze sprzedaży nie pozwalały — jak tłumaczyli — na pokrycie kosztów paszy. Branża wzięła się też w tym roku — po raz pierwszy w historii — za budowanie marek jaj.

Czytaj więcej:
Jedzmy ziemniaki – na zdrowie!
Polskie pola wolne od GMO!
Poziom światowych cen produktów mleczarskich wzrasta

Rozpoczął Robert Niewiadomski, były współwłaściciel Agros-Novy, który po sprzedaży biznesu zaczął szukać pasz wolnych od GMO. Na tym oparł strategię jaj Farmio i przeprowadził kampanię reklamową w całej Polsce.

Do tego, że jajo jaju nierówne, zaczęły przekonywać również Polskie Fermy z Opolszczyzny, które ruszyły z budową marki Kurka Wolna, podkreślając, że ich jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu. To właśnie klasy jaj zależne od systemu hodowli — z chowu klatkowego, ściółkowego, wolnego wybiegu i ekologiczne — są dzisiaj jeszcze głównymi wyróżnikami.

Z danych KIPDiP wynika, że te pierwsze stanowią 90 proc. rynku, drugie — 5 proc., 4 proc. należy do wolnego wybiegu, a 1 proc. to jaja ekologiczne.

Jajeczne ciekawostki

Największe na świecie kurze jajo ważyło 198 g i zostało zniesione w Chinach w prowincji Jiangsu. Poprzednie kury rekordzistki pochodziły z Kuby (180 g) i z Wysp Kanaryjskich (170 g).

Niekwestionowanym królem omletów jest Howard Helmer, który trafił do Księgi rekordów Guinnessa, po tym jak sporządził w 30 minut 427 omletów. Przygotowanie omletu z jednego jaja zajęło mu 42 sekundy, a w czasie 30 sekund podrzucił omlet 30 razy.

Białko jajka ma właściwości wysuszające i ściągające, dlatego jest wykorzystywane w zabiegach kosmetycznych twarzy, żółtko natomiast trafia do odżywek i szamponów do włosów.

Światowy Dzień Jaja obchodzony jest od 1996 r., zawsze w drugi piątek października. Głównym przesłaniem święta jest m.in. pokazanie wyjątkowych zalet jaj, ich roli w wyżywieniu ludzi na całym świecie oraz obalenie mitów o szkodliwości zawartego w nich cholesterolu.

Źródło: Puls Bizensu,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Internetowy Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025” rozstrzygnięty!

15 września 2025 r. zakończyło się głosowanie w Internetowym Konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2025”. Po kilku tygodniach rywalizacji i ogromnym zaangażowaniu internautów poznaliśmy zwycięzców...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics