Advertisement

Advertisement

Eksport unijnej wieprzowiny ma szansę się odbić. Zobacz prognozę KE dla tego rynku

W 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła  odbudowywać się w stosunku do niskiego poziomu z 2013 r., wzrastając w skali roku o 1,5% do 22,7 mln ton. Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz oraz wzrost produktywności – informuje FAMMU/FAPA.

 

\"rolnictwo,

 

Z grona państw „starej” UE-15, wyższy poziom wytwarzania zanotowano m.in. w Holandii (+5,3%), Hiszpanii (+3,7%), Portugalii (+4,1%), Wielkiej Brytanii (+3,5%), niższy natomiast w Niemczech (-0,8%) i we Włoszech (-2%), a we Francji i Danii stabilny.

W Polsce produkcja wzrosła bardzo wyraźnie (+9%), pomimo wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na początku 2014 r. Wzrosty zanotowano również na Węgrzech i w Rumunii (+10%), co w sumie wpłynęło na zwiększenie produkcji netto w krajach „nowej” UE-13 o 5,4% do ok. 3,5 mln ton.

Unijna populacja trzody chlewnej zmniejszała się sukcesywnie od 2006 r.
Wyniki spisu pogłowia z grudnia 2014 r. wskazują jednak na wzrost liczebności stada ogółem w UE wobec 2013 r. o 1,2%. Unijne pogłowie loch hodowlanych zwiększyło się o 0,4%, głównie dzięki wzrostom w Hiszpanii (+4,7%) i Holandii (+1%), podczas gdy w Polsce nie zmieniło się. Najbardziej dynamicznie wzrosła liczba prosiąt w UE (+2,4%), głównie w Hiszpanii (+12%), Portugalii (+7%), Holandii (+4%) i Danii (+3%).

Pomimo obecnie niskich cen wieprzowiny, wyższe pogłowie trzody chlewnej i zwiększona produktywność loch dzięki wprowadzeniu przepisów z zakresu dobrostanu, powinny wpłynąć na dalszą odbudowę unijnej produkcji w kolejnych dwóch latach do ok. 23 mln ton.
 

Czytaj także:

Prezydent podpisał ustawę o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Copa Cogeca apeluje o dodatkowe wsparcie dla producentów warzyw i owoców. "Sytuacja jest krytyczna"
Sawicki: jest już projekt ustawy o dialogu społecznym w rolnictwie

Ze względu na rosyjski zakaz importu unijnej wieprzowiny wprowadzony w lutym 2014 r., eksport tego gatunku mięsa (wraz ze smalcem, bez podrobów) z UE w ubiegłym roku obniżył się o ok. 13% do 1,9 mln ton, pomimo starań o zdobycie alternatywnych rynków zbytu. Z uwagi na wprowadzone restrykcje, w 2014 r. Rosja miała tylko 3% udział w unijnym eksporcie wieprzowiny wobec 33% w 2013 r. Wysokie zapotrzebowanie krajów azjatyckich, szczególnie Japonii (345 tys. ton), Korei Płd. (199 tys. ton), Hongkongu (125 tys. ton) oraz Filipin (122 tys. ton), nie zdołało w pełni zrekompensować utraty rynku rosyjskiego.

W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji Europejskiej przewidują odbudowę eksportu unijnej wieprzowiny odpowiednio o 5% i 6% do ok. 2,1 mln ton.
Sprzyjać temu będą prognozy zwiększenia poziomu produkcji oraz wysokiego popytu ze strony Azji. Pomimo stopniowego wzrostu spożycia wieprzowiny w UE, znaczny spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym spowodowały spadek cen tego gatunku mięsa w 2014 r. poniżej średniej pięcioletniej do poziomu 133 EUR/100 kg w ostatnim tygodniu roku. W dn. 25 lutego 2015 r. Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej.

Źródło: FAMMU/FAPA, „Krótkoterminowa prognoza produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE” , wyd. KE, fot. flickr.com/Austin Kirk

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Od kiedy elektroniczna ewidencja zabiegów ochrony roślin dla wszystkich? Minister Krajewski wyjaśnia

Rolnicy od wielu miesięcy żyją w niepewności dotyczącej obowiązku prowadzenia elektronicznego rejestru zabiegów ochrony roślin. Zgodnie z unijnym rozporządzeniem 2023/564 miał on wejść w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics