Fertico dołącza do „ASAP”

Nowym członkiem Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” została placówka badawcza Fertico zajmująca się realizacją badań i doświadczeń polowych, w tym badaniami nad bezpieczeństwem i jakością żywności.

Fertico dołącza do „ASAP”

Fertico posiada wieloletnie doświadczenie w wykonywaniu badań na potrzeby rynku rolnego i spożywczego. Firma dysponuje własnym zapleczem badawczo-laboratoryjnym oraz posiada bazę lokalizacji badawczych, w tym własne sady i plantacje doświadczalne. Instytut specjalizuje się w wykonywaniu badań fizykochemicznych gleby, wody i tkanek roślinnych, mikrobiologicznych badaniach żywności, w tym pozostałości pestycydów, badaniach molekularnych oraz badaniach polowych środków ochrony roślin.

Firma Fertico stale rozwija wdrożone technologie badawcze m.in. w zakresie diagnostyki molekularnej patogenów, w roku 2022 otrzymała prestiżową nagrodę za zajecie pierwszego miejsca w konkursie im. Prof. Szczepana A. Pieniążka organizowanym na targach TSW. Jury konkursu wyróżniło innowacyjność technologii badawczej DNAexpress – metoda badania materiału roślinnego pozwala na bardzo szybkie i dokładne ustalenie sprawcy danych objawów chorobowych.

Naszą firmę tworzy zespół posiadający profesjonalne wykształcenie oraz wieloletnią praktykę w wykonywaniu badań na potrzeby rolnictwa i żywności. Do naszych stałych klientów należą zarówno duże koncerny zlecające badania cykliczne, jak i średnie oraz małe firmy z sektora rolniczego, które realizują pojedyncze projekty badawcze – mówi Karolina Felczak-Konarska, Dyrektor Placówki, Prokurent z Fertico Sp. z o.o.

Fertico posiada szereg certyfikatów i akredytacji, w tym akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025, zatwierdzenie Państwowego Inspektora Sanitarnego uprawniające do prowadzenia badań wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w zakresie badań mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych oraz certyfikat zgodności z zasadami Dobrej Praktyki Laboratoryjnej w zakresie badań pozostałości, co umożliwia przeprowadzanie wymaganych prawem badań polowych oraz badań laboratoryjnych pozostałości środków ochrony roślin.

United Nations Global Compact Global Compact Network Poland oraz „ASAP” wspólnie wpierają zrównoważoną produkcję żywności

Wdrażanie modelu rolnictwa zrównoważonego wiąże się m.in. z koniecznością optymalnego zarządzania glebą i substancjami odżywczymi, jak również jakością i bezpieczeństwem żywności. Dzięki badaniom w całym łańcuchu żywnościowym, od pola do stołu, można pomóc producentom rolnym i przetwórcom w osiągnięciu celów zrównoważonego rozwoju określonych przez Europejski Zielony Ład i nową WPR – mówi Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze rolnictwa zrównoważonego w Polsce.

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics