GLW: przebadano ponad 5000 próbek pobranych na granicy z Ukrainą

Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadziły oraz nadal prowadzą regularne kontrole weterynaryjne na granicy Rzeczpospolitej Polskiej. Prowadzone działania mają na celu zapewnienie przestrzegania przepisów dotyczących bezpieczeństwa importowanych materiałów paszowych oraz żywności pochodzenia zwierzęcego sprowadzanych w Ukrainy. Łącznie w roku 2023 przeprowadzono 5 186 kontroli weterynaryjnej materiałów paszowych oraz żywności pochodzącej z Ukrainy.

Grafika autostrady z napisem po angielsku kontrole graniczne z wielkim znakiem stop na środku
GLW: przebadano ponad 5000 próbek pobranych na granicy z Ukrainą

Zgodnie z raportem Najwyższej Izby Kontroli (NIK), dot. wyników kontroli działań organów państwa w zakresie importu oraz obrotu zboża i rzepaku w okresie od 1 stycznia 2022 r. do 30 kwietnia 2023 r. Importowane zboże i rzepak z Ukrainy, przeznaczone na cele paszowe były kontrolowane przez Inspekcję Weterynaryjną.

W roku 2023 Organy Inspekcji Weterynaryjnej pobrały na granicy z pasz roślinnych przywożonych z Ukrainy:

  • 2179 próbek do badań organoleptycznych, gdzie stwierdzono nieprawidłowości w 123 przypadkach tj. zapleśnienie, zawilgocenie.
  • 1040 próbek materiałów paszowych skierowanych do badań wykonanych w laboratoriach urzędowych, gdzie nieprawidłowości stwierdzono jedynie w 14 przypadkach tj. 1,3% (salmonella, niezadeklarowane GMO, pestycydy).

W roku 2023 Organy Inspekcji Weterynaryjnej pobrały z żywności pochodzącej z Ukrainy:

  • 1699 próbek w celu badań organoleptycznych, gdzie nie stwierdzono nieprawidłowości
  • 268 próbek skierowano do szczegółowych badań wykonanych laboratoriach urzędowych – stwierdzono obecność Salmonelli jedynie w 5 przypadkach tj. 1,8%

Należy niezwłocznie zgłaszać wszystkie próby oszustwa związane z wprowadzaniem materiałów paszowych z Ukrainy odpowiednim służbom i organom ścigania. Wszelkie próby zafałszowania stanowią poważne naruszenie przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności i regulacji sanitarno-weterynaryjnych oraz mogą prowadzić do zagrożeń dla zdrowia publicznego i stabilności rynku paszowego.

Źródło: GIW

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

W ciągu 5–10 lat spodziewane duże wzrosty sprzedaży żywności ekologicznej

Już blisko 80 proc. polskich konsumentów deklaruje kupowanie żywności ekologicznej – wynika z badania przeprowadzonego dla Polskiej Izby Żywności Ekologicznej przez Stowarzyszenie Delta Partner. Ten odsetek sukcesywnie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics