GMO nie szkodzi zdrowiu!

Opinia o bezpieczeństwie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) powinna być poparta analizą naukową tego samego rodzaju, co w przypadku zatwierdzeń produktów biotechnologicznych.
 
Opublikowano wyniki badań pt. "Długoterminowe badania nad toksycznością herbicyd Roundup oraz nad genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą odporną na herbicyd Roundup" w przeglądzie "Food and Chemical Toxicology". Przemysł biotechnologiczny zachowuje najwyższe standardy testowania i oceny bezpieczeństwa swoich produktów. Wszystkie doniesienia dotyczące bezpieczeństwa produktów biotechnologicznych  w żywności i paszy traktuje bardzo poważnie.

W związku z faktem, że badania zostały opublikowane w środę 19 września, specjaliści muszą uważnie przestudiować jego wyniki przed wydaniem komentarza w tej sprawie.

Wyniki właśnie opublikowanych badań nie są pierwszymi w zakresie oszacowania długoterminowych skutków zdrowotnych GMO. Podobne badania na gryzoniach oraz innych zwierzętach zostały przeprowadzone przez naukowców we wszystkich częściach świata . Do obecnej chwili, według międzynarodowych, europejskich i krajowych agencji bezpieczeństwa żywności, nie stwierdzono żadnych zagrożeń.

Uprawy biotechnologiczne są rygorystycznie testowane pod względem bezpieczeństwa przed komercjalizacją. Zatwierdzenie produktu GM wymaga przejścia przez rygorystyczne badania oceny bezpieczeństwa prowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w Europie, jak i krajowe agencje w innych okręgach krajowych spoza UE.

Do chwili obecnej Komisja Europejska sfinansowała 130 projektów badawczych z udziałem 500 niezależnych grup badawczych. Przez 25 lat wszyscy potwierdzili, że "Nie ma na dzień dzisiejszy, żadnych dowodów naukowych, które wykazałyby, że GMO stanowi większe ryzyko dla środowiska lub dla bezpieczeństwa żywności i pasz, niż konwencjonalne odmiany roślin. "

W Europie i na całym świecie, dziesiątki milionów zwierząt gospodarskich jest karmionych genetycznie zmodyfikowanej kukurydzą i soją. Od 1996 roku, ponad 2 biliony posiłków zawierających składniki GMO zostało zjedzonych na całym świecie, bez odnotowania jednego przypadku uzasadnionego pogorszenia stanu zdrowia ludzi i zwierząt. Światowa Organizacja Zdrowia powiedziała, że: "GMO nie ma negatywnego wpływu na zdrowie ludzi w wyniku jego spożycia”.

Media równocześnie powinny być świadome dotychczasowego dorobku autorów publikowanych badań:

  • Niektórzy z naukowców odpowiedzialnych za badania są ściśle związani z grupami prowadzącymi kampanie przeciwko GMO. Reuters stwierdził, że „główny badacz, który w przeszłości krytykował GMO może wyciągać pochopne wnioski w związku ze swoimi przekonaniami” oraz „w nietypowy sposób ta grupa naukowców uniemożliwiła dziennikarzom zasięgnięcia opinii zewnętrznych ekspertów przed ukazaniem się tej publikacji…”. Należy wziąć pod uwagę również komercyjną motywację zainteresowanych stron finansujących powyższe badania.
  • Eksperci z Uniwersytetu w Cambridge mówią: "Autorzy badań nie sugerują, że efekty są wynikiem modyfikacji genetycznej" oraz profesor z Uniwersytetu w Edynburgu mówił o „określonych uprzedzeniach badaczy i grup finansujących te badania”.
  • Główny autor badania wcześniej opublikował dane na temat badań o karmieniu zwierząt, które zostały otwarcie odrzucone przez opinię publiczną oraz naukowców. W komunikacie prasowym z czerwca 2007 r. EFSA  stwierdziła, że: "Po szczegółowej analizie przez Panel ds. GMO, EFSA uznała, że po ponownej analizie w tym temacie nie wykryto żadnych obaw dotyczących bezpieczeństwa GMO”. EFSA równocześnie zauważyła, że "analiza wykonana przez autorów artykułu nie uwzględnia pewnych istotnych względów statystycznych.

    Założenia zastosowanej przez autorów statystycznej metodologii doprowadziły do błędnych wyników. EFSA uznała, że studium nie przedstawia wiarygodnego naukowego uzasadnienia, aby kwestionować bezpieczeństwa kukurydzy GMO”.



Robert Gabarkiewicz
GBE Polska
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here