GMO nie szkodzi zdrowiu!

Opinia o bezpieczeństwie organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) powinna być poparta analizą naukową tego samego rodzaju, co w przypadku zatwierdzeń produktów biotechnologicznych.
 
Opublikowano wyniki badań pt. "Długoterminowe badania nad toksycznością herbicyd Roundup oraz nad genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą odporną na herbicyd Roundup" w przeglądzie "Food and Chemical Toxicology". Przemysł biotechnologiczny zachowuje najwyższe standardy testowania i oceny bezpieczeństwa swoich produktów. Wszystkie doniesienia dotyczące bezpieczeństwa produktów biotechnologicznych  w żywności i paszy traktuje bardzo poważnie.

W związku z faktem, że badania zostały opublikowane w środę 19 września, specjaliści muszą uważnie przestudiować jego wyniki przed wydaniem komentarza w tej sprawie.

Wyniki właśnie opublikowanych badań nie są pierwszymi w zakresie oszacowania długoterminowych skutków zdrowotnych GMO. Podobne badania na gryzoniach oraz innych zwierzętach zostały przeprowadzone przez naukowców we wszystkich częściach świata . Do obecnej chwili, według międzynarodowych, europejskich i krajowych agencji bezpieczeństwa żywności, nie stwierdzono żadnych zagrożeń.

Uprawy biotechnologiczne są rygorystycznie testowane pod względem bezpieczeństwa przed komercjalizacją. Zatwierdzenie produktu GM wymaga przejścia przez rygorystyczne badania oceny bezpieczeństwa prowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w Europie, jak i krajowe agencje w innych okręgach krajowych spoza UE.

Do chwili obecnej Komisja Europejska sfinansowała 130 projektów badawczych z udziałem 500 niezależnych grup badawczych. Przez 25 lat wszyscy potwierdzili, że "Nie ma na dzień dzisiejszy, żadnych dowodów naukowych, które wykazałyby, że GMO stanowi większe ryzyko dla środowiska lub dla bezpieczeństwa żywności i pasz, niż konwencjonalne odmiany roślin. "

W Europie i na całym świecie, dziesiątki milionów zwierząt gospodarskich jest karmionych genetycznie zmodyfikowanej kukurydzą i soją. Od 1996 roku, ponad 2 biliony posiłków zawierających składniki GMO zostało zjedzonych na całym świecie, bez odnotowania jednego przypadku uzasadnionego pogorszenia stanu zdrowia ludzi i zwierząt. Światowa Organizacja Zdrowia powiedziała, że: "GMO nie ma negatywnego wpływu na zdrowie ludzi w wyniku jego spożycia”.

Media równocześnie powinny być świadome dotychczasowego dorobku autorów publikowanych badań:

  • Niektórzy z naukowców odpowiedzialnych za badania są ściśle związani z grupami prowadzącymi kampanie przeciwko GMO. Reuters stwierdził, że „główny badacz, który w przeszłości krytykował GMO może wyciągać pochopne wnioski w związku ze swoimi przekonaniami” oraz „w nietypowy sposób ta grupa naukowców uniemożliwiła dziennikarzom zasięgnięcia opinii zewnętrznych ekspertów przed ukazaniem się tej publikacji…”. Należy wziąć pod uwagę również komercyjną motywację zainteresowanych stron finansujących powyższe badania.
  • Eksperci z Uniwersytetu w Cambridge mówią: "Autorzy badań nie sugerują, że efekty są wynikiem modyfikacji genetycznej" oraz profesor z Uniwersytetu w Edynburgu mówił o „określonych uprzedzeniach badaczy i grup finansujących te badania”.
  • Główny autor badania wcześniej opublikował dane na temat badań o karmieniu zwierząt, które zostały otwarcie odrzucone przez opinię publiczną oraz naukowców. W komunikacie prasowym z czerwca 2007 r. EFSA  stwierdziła, że: "Po szczegółowej analizie przez Panel ds. GMO, EFSA uznała, że po ponownej analizie w tym temacie nie wykryto żadnych obaw dotyczących bezpieczeństwa GMO”. EFSA równocześnie zauważyła, że "analiza wykonana przez autorów artykułu nie uwzględnia pewnych istotnych względów statystycznych.

    Założenia zastosowanej przez autorów statystycznej metodologii doprowadziły do błędnych wyników. EFSA uznała, że studium nie przedstawia wiarygodnego naukowego uzasadnienia, aby kwestionować bezpieczeństwa kukurydzy GMO”.



Robert Gabarkiewicz
GBE Polska
 

Poprzedni artykułSolidna ochrona drewna
Następny artykułKoncern Kubota wkracza do Polski

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,529ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Grzegorz Puda: Pandemia nie osłabiła pozycji polskiego rolnictwa

Pomimo światowego kryzysu wywołanego pandemią, handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nie załamał się. W ubiegłym roku odnotowano 7% wzrost wartości eksportu, w stosunku do roku...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE