Greenpeace: trzeba ograniczyć mięso, aby osiągnąć cele porozumienia paryskiego

Świat musi ograniczyć produkcję i spożycie mięsa o połowę do 2050 r., by osiągnąć cele klimatyczne określone w porozumieniu paryskim – wynika z najnowszego raportu Greenpeace.

rolnik, rolnictwo, portal rolny, Greenpeace, mięso, porozumienie paryskie, cele klimatyczne

W raporcie zwrócono uwagę, że jeśli w rolnictwie nie zmieni się obecna tendencja, to w przeciągu najbliższych dziesięcioleci sektor ten będzie produkować 52 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych, z czego 70% proc. będzie pochodzić z produkcji mięsnej i mleczarskiej.

Czytaj także: Groch zamiast wołowiny? Naukowcy pracują nad eliminacją mięsa z diety, by chronić środowisko

Według Eurostatu emisje gazów cieplarnianych z rolnictwa stanowią 10 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych w UE. „Trzy na każde cztery zwierzęta hodowane w Europie znajdują się w niewielkiej liczbie bardzo dużych gospodarstw, podczas gdy najmniejsze gospodarstwa zmniejszyły swoje stada o przeciętnie 50 proc.” – napisano w raporcie.

Ekologiczna krawędź klifu

29 listopada 2017 r. Komisja Europejska wydała komunikat w sprawie przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Zdaniem władzy wykonawczej UE WPR po 2020 r. powinna zapewnić prostsze zasady i bardziej elastyczne, dostosowane do potrzeb podejście do państw członkowskich i poszczególnych regionów europejskich.

„Zapewnienie państwom członkowskim większej odpowiedzialności w zakresie wyboru sposobu i miejsca inwestowania środków z WPR w celu realizacji ambitnych wspólnych celów dla środowiska, zmiany klimatu i zrównoważonego rozwoju jest inicjatywą przewodnią” – powiedziała Komisja.

Odpowiednie wnioski ustawodawcze służące do realizacji celów nakreślonych w komunikacie zostaną złożone przez Komisję przed latem 2018 r. zgodnie z wnioskiem dotyczącym wieloletnich ram finansowych.

Według Greenpeace polityka rolna UE doprowadza nas do „krawędzi klifu środowiskowego”. Organizacja wspiera rolników w przejściu na ekologiczną produkcję roślinną, mięsną i mleczarską.

„Hodowla zwierząt przemysłowych jest głównym źródłem emisji dwutlenku węgla, zanieczyszczeń wody i powietrza oraz powoduje poważne problemy zdrowotne, takie jak oporność na antybiotyki. Nasze rządy muszą zapewnić, że zbliżająca się reforma przepisów dotyczących rolnictwa przyspieszy przejście na ekologiczną uprawę warzyw i zmniejszoną, ale zrównoważoną hodowlę zwierząt, jednocześnie wycofując wsparcie z intensywnej produkcji zwierzęcej” podkreślił Marco Contiero, dyrektor ds. polityki rolnej UE.

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe

Raport Greenpeace podkreśla również niebezpieczeństwo oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w wyniku intensywnej hodowli zwierząt.

– Konieczność zmniejszenia zapotrzebowania na produkty zwierzęce jest obecnie poglądem popularnym naukowo. Tylko znaczny spadek spożycia mięsa i mleka pozwoli nam zapewnić system żywnościowy odpowiedni na przyszłość – z korzyścią dla ludzi i całej planety – skomentował Pete Smith, były główny autor Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC).

W raporcie opublikowanym 27 lutego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdzono, że bakterie ludzi i zwierząt nadal wykazują oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe.

„Do nowych odkryć należy wykrycie oporności na karbapenemy u drobiu, czyli grupy antybiotyków, która nie jest dopuszczona do stosowania u zwierząt, oraz wytwarzającej ESBL Salmonelli Kentucky z wysoką opornością na cyprofloksacynę u ludzi, zgłoszoną po raz pierwszy w czterech krajach”, podaje raport.

Sarantis Michalopoulos | EurActiv.pl | tłumaczenie Natalia Durżyńska  

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ceny paliw spadają, ale czy to koniec dobrych wiadomości?

Po raz pierwszy od października 2024 roku kierowcy mogą odetchnąć z ulgą – ceny paliw znacząco spadły, a olej napędowy kosztuje mniej niż sześć...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics