Greenpeace: trzeba ograniczyć mięso, aby osiągnąć cele porozumienia paryskiego

Świat musi ograniczyć produkcję i spożycie mięsa o połowę do 2050 r., by osiągnąć cele klimatyczne określone w porozumieniu paryskim – wynika z najnowszego raportu Greenpeace.

rolnik, rolnictwo, portal rolny, Greenpeace, mięso, porozumienie paryskie, cele klimatyczne

W raporcie zwrócono uwagę, że jeśli w rolnictwie nie zmieni się obecna tendencja, to w przeciągu najbliższych dziesięcioleci sektor ten będzie produkować 52 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych, z czego 70% proc. będzie pochodzić z produkcji mięsnej i mleczarskiej.

Czytaj także: Groch zamiast wołowiny? Naukowcy pracują nad eliminacją mięsa z diety, by chronić środowisko

Według Eurostatu emisje gazów cieplarnianych z rolnictwa stanowią 10 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych w UE. „Trzy na każde cztery zwierzęta hodowane w Europie znajdują się w niewielkiej liczbie bardzo dużych gospodarstw, podczas gdy najmniejsze gospodarstwa zmniejszyły swoje stada o przeciętnie 50 proc.” – napisano w raporcie.

Ekologiczna krawędź klifu

29 listopada 2017 r. Komisja Europejska wydała komunikat w sprawie przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Zdaniem władzy wykonawczej UE WPR po 2020 r. powinna zapewnić prostsze zasady i bardziej elastyczne, dostosowane do potrzeb podejście do państw członkowskich i poszczególnych regionów europejskich.

„Zapewnienie państwom członkowskim większej odpowiedzialności w zakresie wyboru sposobu i miejsca inwestowania środków z WPR w celu realizacji ambitnych wspólnych celów dla środowiska, zmiany klimatu i zrównoważonego rozwoju jest inicjatywą przewodnią” – powiedziała Komisja.

Odpowiednie wnioski ustawodawcze służące do realizacji celów nakreślonych w komunikacie zostaną złożone przez Komisję przed latem 2018 r. zgodnie z wnioskiem dotyczącym wieloletnich ram finansowych.

Według Greenpeace polityka rolna UE doprowadza nas do „krawędzi klifu środowiskowego”. Organizacja wspiera rolników w przejściu na ekologiczną produkcję roślinną, mięsną i mleczarską.

„Hodowla zwierząt przemysłowych jest głównym źródłem emisji dwutlenku węgla, zanieczyszczeń wody i powietrza oraz powoduje poważne problemy zdrowotne, takie jak oporność na antybiotyki. Nasze rządy muszą zapewnić, że zbliżająca się reforma przepisów dotyczących rolnictwa przyspieszy przejście na ekologiczną uprawę warzyw i zmniejszoną, ale zrównoważoną hodowlę zwierząt, jednocześnie wycofując wsparcie z intensywnej produkcji zwierzęcej” podkreślił Marco Contiero, dyrektor ds. polityki rolnej UE.

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe

Raport Greenpeace podkreśla również niebezpieczeństwo oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w wyniku intensywnej hodowli zwierząt.

– Konieczność zmniejszenia zapotrzebowania na produkty zwierzęce jest obecnie poglądem popularnym naukowo. Tylko znaczny spadek spożycia mięsa i mleka pozwoli nam zapewnić system żywnościowy odpowiedni na przyszłość – z korzyścią dla ludzi i całej planety – skomentował Pete Smith, były główny autor Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC).

W raporcie opublikowanym 27 lutego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdzono, że bakterie ludzi i zwierząt nadal wykazują oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe.

„Do nowych odkryć należy wykrycie oporności na karbapenemy u drobiu, czyli grupy antybiotyków, która nie jest dopuszczona do stosowania u zwierząt, oraz wytwarzającej ESBL Salmonelli Kentucky z wysoką opornością na cyprofloksacynę u ludzi, zgłoszoną po raz pierwszy w czterech krajach”, podaje raport.

Sarantis Michalopoulos | EurActiv.pl | tłumaczenie Natalia Durżyńska  

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,359ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Ciągnik rolniczy wart 300 tys. złotych odnaleziony!

Żarscy dzielnicowi odzyskali ciągnik rolniczy, który skradziono na terenie województwa dolnośląskiego. Wartość pojazdu to prawie 300 tysięcy złotych. Traktor wrócił do właściciela. Ciągnik ukryto w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE