Grudniowy handel

Ogólny klimat koniunktury w handlu detalicznym kształtuje się w grudniu na poziomie minus 2. Poprawę koniunktury sygnalizuje 18 proc. badanych przedsiębiorstw, pogorszenie – 20 proc. Pozostałe przedsiębiorstwa uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie – informuje www.dlahandlu.

– W grudniu przedsiębiorstwa branży żywnościowej odnotowują nieznaczny wzrost sprzedaży. Prognozy w tym zakresie są zdecydowanie mniej korzystne od przewidywań z listopada. Utrzymuje się poziom nadmiernych zapasów towarów. Ilość towarów zamawianych u dostawców może być zwiększana w stopniu znacznie mniejszym niż planowano przed miesiącem. Zdolność do regulowania bieżących zobowiązań finansowych oceniana jest bardziej pesymistycznie niż w listopadzie. Odpowiednie prognozy są również negatywne. W branży żywnościowej nieznacznie zwalnia tempo wzrostu cen bieżących. Utrzymuje się wzrost bieżących cen, w najbliższych miesiącach można się spodziewać ich szybszego wzrostu (najwyższego spośród badanych grup handlowych). Dyrektorzy przedsiębiorstw planują redukcje zatrudnienia – czytamy raporcie.

Ogólny klimat koniunktury w handlu detalicznym jest w grudniu oceniany negatywnie, gorzej niż w listopadzie bieżącego roku, choć mniej pesymistycznie niż w analogicznym miesiącu ubiegłych dwóch lat. Przeważają negatywne oceny bieżącej i przyszłej sprzedaży. Trudności w regulowaniu bieżących zobowiązań finansowych pogłębiają się, prognozy również wskazują na możliwość dalszego pogorszenia sytuacji w tym zakresie. Przedsiębiorcy odnotowują nieznaczny spadek bieżącej i przyszłej sprzedaży.

Źródło: Polska Federacja Producentów Żywności, www.pfpz.pl, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE