Jednymi z najważniejszych produktów importowych w przypadku sprowadzanych do Niemiec warzyw są pomidory, ogórki oraz słodka papryka – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
W minionym 2012 roku Niemcy zaimportowali 682,8 tys. ton pomidorów, niecałe 452,0 tys. ton ogórków oraz ponad 331,00 tys. ton słodkiej papryki. Dla porównania w analogicznym okresie rok wcześniej wielkości te prezentowały się następująco – 712,0 tys. ton pomidorów, niemal 490,0 tys. ton ogórków oraz ponad 341,0 tys. ton papryki. Najwięcej pomidorów to warzywa sprowadzane z Holandii – w minionym roku była to wielkość 354,3 tys. ton. Ponadto spore ilości zaimportowano z Hiszpanii – 163,4 tys. ton oraz Belgii – 58,6 tys. ton.
Czytaj także:
Problemy w uprawie cebuli w Polsce
Światowy warzywny kryzys szansą dla Polski!
O kondycji drzew owocowych oraz upraw warzywniczych
Eksporterzy owoców i warzyw powinni o tym wiedzieć
W przypadku dostaw ogórków – podobnie jak i dla pomidorów największym ich dostawcą była Holandia z wynikiem 223,3 tys. ton oraz Hiszpania – 167,4 tys. ton. Również Holendrzy byli największym eksporterem w przypadku dostaw papryki na niemiecki rynek – w roku 2012 była to ilość 132,6 tys. ton, a pozostała ilość papryki pochodziła między innymi z Hiszpanii – 124,3 tys. ton oraz Izraela i Turcji.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu