IERIGŻ prognozuje średni plon buraka cukrowego. „Konieczny będzie duży eksport cukru”

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje, że średni plon korzeni buraka cukrowego wyniesie ok.  60 t/ha, a technologiczny plon cukru ok. 9 t/ha. Produkcja cukru będzie większa od krajowego zużycia, więc konieczny będzie duży eksport.

plon buraka cukrowego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, IERiGŻ, Piotr Szajner, buraki cukrowe, kampania cukrownicza

– We wrześniu br. rozpoczęto kampanię cukrowniczą 2019/2020. Powierzchnia uprawy buraków cukrowych wynosi ok. 240 tys. ha i jest nieznacznie większa jak przed rokiem. Warunki pogodowe w okresie wegetacji były zmienne, ale na ogół niekorzystne – informuje w najnowszym Raporcie rolnym Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB w Warszawie.

IERiGŻ oszacował, że średni plon korzeni wyniesie ok. 60 t/ha, a technologiczny plon cukru ok. 9 t/ha.

– W związku z tym produkcja cukru wyniesie ok. 2150 tys. t. Produkcja będzie większa od krajowego zużycia (ok. 1800 tys. t) i konieczny będzie duży eksport – wyjaśnia Piotr Szajner z IERiGŻ.

Ceny cukru na rynku krajowym zaczęły wykazywać tendencję wzrostową. W lipcu 2019 r. średnia cena zbytu cukru w workach wyniosła 1,68 zł/kg i była o 0,8 proc. wyższa niż w czerwcu br. oraz o 2,4 proc. niższa niż przed rokiem. W okresie styczeń-lipiec br. ceny te wzrosły o 7 proc. – wylicza Instytut.

Szajner podkreśla, że wzrost cen jest niekorzystny dla konsumentów, w tym dla przedsiębiorstw wtórnego przetwórstwa żywności, gdyż będzie skutkował wyższymi kosztami przetwórstwa, ale pozytywnie wpłynie na sytuację ekonomiczno-finansową przemysłu cukrowniczego w 2019 r.

Redakcja AgroNews, na podst. IERiGŻ, fot. pixabay.com

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics