IJHARS skontrolowała przetwory owocowe

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów owocowych w zalewie, w tym owoców w syropie i w soku oraz kompotów. Kontrolą objęto łącznie 77 podmiotów, w tym 62 sklepy i 15 producentów.

IJHARS skontrolowała przetwory owocowe

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 88 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 129 partiach, z czego 20 zakwestionowano (15,5%). Stwierdzono głównie zaniżoną masę netto po odsączeniu.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 161 partii, z czego w 29 stwierdzono nieprawidłowości (18,0%). Dotyczyły one m.in. braku:

  • Wskazania cechy charakterystycznej dzięki której produkt określany jest jako „lekki” (np. obniżonej zawartości cukru).
  • Informacji o zastosowanej obróbce termicznej („produkt pasteryzowany/sterylizowany”).
  • Deklaracji masy netto po odsączeniu.

Źródło: IJHARS

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Suzuki pod kombajnem. Kobieta i troje dzieci w szpitalu

Do niebezpiecznego zdarzenia doszło w pobliżu miejscowości Piecki na terenie powiatu suwalskiego. Kombajn zderzył się z samochodem osobowym, ucierpiały cztery osoby. Kierujący kombajnem nie...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
4,592ObserwującyObserwuj
4,190SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE