IJHARS zatrzymała transport ponad 20 ton miodu z Ukrainy

W wyniku kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Lublinie, stwierdzono, że partia miodu wielokwiatowego pochodzącego z Ukrainy zawierała nadmierną ilość hydroksymetylofurfuralu (HMF). Z powodu przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku chemicznego, miód nie spełniał wymogów bezpieczeństwa zdrowotnego i nie może zostać dopuszczony do obrotu na terenie Polski.

IJHARS zatrzymała transport ponad 20 ton miodu z Ukrainy

Decyzja IJHARS została wydana w trybie natychmiastowej wykonalności, co oznacza, że miód powinien zostać wycofany z rynku natychmiast po otrzymaniu decyzji.

Czym jest hydroksymetylofurfural (HMF)?

Hydroksymetylofurfural (HMF) to związek chemiczny, który powstaje w wyniku przechowywania miodu lub innych produktów spożywczych, szczególnie w wyniku długotrwałego narażenia na wysoką temperaturę. W miodzie HMF może występować naturalnie, jednak jego poziom nie może przekraczać określonej normy, aby produkt był uznany za bezpieczny do spożycia.

Zagrożenia związane z HMF

Hydroksymetylofurfural w dużych stężeniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W kontakcie z błonami śluzowymi, HMF może wywoływać ich podrażnienie, podobnie jak w przypadku oczu czy górnych dróg oddechowych. Ponadto, w wysokich stężeniach, związek ten wykazuje właściwości cytotoksyczne, co oznacza, że może uszkadzać komórki, a także rakotwórcze, zwiększając ryzyko wystąpienia nowotworów.

Reakcja IJHARS

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podjęła działania mające na celu ochronę konsumentów przed niebezpiecznym produktem. W związku z przekroczeniem dopuszczalnego poziomu HMF, decyzja o zakazie wprowadzenia miodu na rynek polski została wydana natychmiastowo, co w praktyce oznacza, że partia 20 650 kg miodu musi zostać wycofana ze sprzedaży.

Wnioski i zalecenia

Decyzja IJHARS zwraca uwagę na konieczność utrzymywania wysokich standardów jakości produktów spożywczych importowanych na rynek polski, szczególnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów. Wszystkie partie miodu, w tym te pochodzące z Ukrainy, muszą spełniać wymagania dotyczące zawartości HMF, by nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia publicznego.

Importerzy powinni szczególnie zwracać uwagę na kontrolę jakości produktów, które trafiają na rynek, aby uniknąć takich sytuacji w przyszłości i zapewnić bezpieczeństwo spożywcom.

Advertisement

Advertisement

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyjątkowy Dzień Smaków i Zabawy na Pikniku w Warszawie

24 maja na Torze Wyścigów Konnych Służewiec odbywa się wyjątkowe wydarzenie – Piknik Poznaj Dobrą Żywność. To coroczne święto polskiej żywności przyciąga tłumy gości,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics