Ile warzyw zbierzemy w tym roku? GUS podał dane

Produkcję warzyw gruntowych szacuje się obecnie na 4,0 mln t, tj. na poziomie o 3% wyższym w porównaniu do roku ubiegłego – podał Główny Urząd Statystyczny w komunikacie.

Ile warzyw zbierzemy w tym roku? GUS podał dane

Niesprzyjające warunki pogodowe na początku okresu wegetacyjnego przyczyniły się do opóźnienia terminu siewu warzyw gruntowych. W zależności od regionu kraju przesunięcie terminu siewu wyniosło od kilku do kilkunastu dni. Głównym problemem w polowej produkcji warzyw w bieżącym sezonie jest brak dostatecznej ilości opadów deszczu i w konsekwencji niska wilgotność gleby. Na przeważającym obszarze kraju deficyt wody występował już od marca i z niewielkimi wyjątkami trwał nawet do maja. Z tego powodu wschody roślin były relatywnie słabe, nierównomierne i następowały z opóźnieniem. Niedostateczna zawartość wody w podłożu powodowała ograniczenie przyswajania składników mineralnych dostarczanych z nawozami.

W najlepszej kondycji znajdują się pomidory i ogórki

Problem braku opadów w mniejszym stopniu dostrzegalny jest na plantacjach nawadnianych. Liczba takich plantacji, a tym samym powierzchnia upraw z dodatkowym nawadnianiem, z roku na rok zwiększa się. Kondycja roślin uległa znacznej poprawie pod koniec czerwca i na początku lipca, wraz z pojawieniem się opadów deszczu. Zwiększyła się jednocześnie presja ze strony chorób grzybowych oraz szkodników roślin, co wymagało prowadzenia wzmożonych zabiegów ochronnych. Natomiast negatywny wpływ na stan wielu gatunków warzyw miały występujące w czerwcu i w drugiej połowie lipca zbyt wysokie temperatury powietrza. Prowadziły one do spowolnienia biologicznej aktywności roślin, a niekiedy także do zasychania plantacji. Wśród czynników ograniczających plonowanie w bieżącym roku wymienić należy takie ekstremalne zjawiska pogodowe jak: gradobicia, deszcze nawalne oraz wichury. Prowadziły one do lokalnych podtopień plantacji oraz uszkodzeń roślin. Obecnie w najlepszej kondycji znajdują się przede wszystkim ciepłolubne gatunki warzyw, takie jak pomidory i ogórki. Największe problemy występują natomiast na nienawadnianych plantacjach warzyw korzeniowych.

Ile warzyw zbierzemy w tym roku?

Ocenia się, że tegoroczne zbiory kapusty, przy sprzyjających warunkach pogodowych w kolejnych tygodniach okresu wegetacji, mogą przekroczyć poziom 680 tys. t. Produkcja kalafiorów jest obecnie oceniana na 130 tys. t. Zbiory cebuli szacuje się na poziomie 650 tys. ton, natomiast produkcja marchwi może wynieść ok. 620 tys. t. Zbiory buraków ćwikłowych oceniono na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego, tj. 240 tys. t. Produkcja pomidorów gruntowych może wynieść 172 tys. t, a ogórków 145 tys. t. Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się na prawie 1,4 mln t, przy czym największy udział w tej grupie mają: dynia, pietruszka, kukurydza cukrowa, a także selery oraz fasolka szparagowa.

Źródło: GUS

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics