Import kontra eksport

 W pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku łączna wartość wyeksportowanych z Polski wszystkich produktów rolno-spożywczych wyniosła 8,36 mld euro wobec 7,49 mld euro w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Natomiast wartość importu tych produktów przekroczyła sumę 6,60 mld euro w stosunku do 6,04 mld euro rok temu. Łączny wolumen wysłanych poza granice owoców świeżych wyniósł w okresie od stycznia do końca sierpnia niecałe 780,0 tys. ton z dominującymi jak co roku jabłkami – ponad 670,0 tys. ton wobec niecałych 640,0 tys. ton w pierwszych ośmiu miesiącach 2009 roku.

W przypadku eksportu polskich warzyw świeżych w omawianym okresie wysłaliśmy ich około 407,0 tys. ton, a w tej grupie produktów dominowały warzywa cebulowe – ponad 88,0 tys. ton oraz niecałe 82,0 tys. ton warzywa kapustne. Wysłano także spore ilości warzyw korzeniowych z dominującą tu marchwią – 41,6 tys. ton.

Eksport owoców przetworzonych w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku wyniósł nieco ponad 521,0 tys. ton, a przetworów warzywnych odpowiednio 416,0 tys. ton. W przypadku eksportu owoców przetworzonych jak zawsze w tej grupie dominowały soki owocowe (247,0 tys. ton) oraz mrożonki owocowe (216,5 tys. ton). Natomiast hitem eksportowym spośród przetworzonych warzyw były wszelkiego typu mrożonki warzywne.

W omawianym okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2010 roku wolumen importu wyniósł 680,0 tys. ton, w tym owoce cytrusowe – ponad 246,0 tys. ton oraz banany 144,0 tys. ton. Zakupy świeżych warzyw wyniosły wraz z ziemniakami świeżymi 487,0 tys. ton, z czego niecałe 200,0 tys. ton stanowiły dostawy ziemniaków, a około 74,0 tys. ton pomidorów i ponad 75,0 tys. ton warzyw cebulowych.

Import przetworzonych produktów ogrodnictwa w omawianym okresie wyniósł w przypadku przetworzonych owoców 170,0 tys. ton, a dla przetworów warzywnych niecałe 183,0 tys. ton.

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + 12 =