Import margaryny na niebywałym dotąd pułapie

Produkcja margaryn* w Polsce w latach 2004-2008 wykazywała tendencje spadkowe, obniżając się  z ok. 355 tys. t. do 341 tys. t (wyniki produkcji w średnich i dużych przedsiębiorstwach, GUS)  – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Od 2009 roku odnotowywany jest trend wzrostowy (produkcja margaryn wzrosła z 363 tys. t w 2009 roku do ok. 397 tys. t w 2011 roku).

W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2012 roku przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały ok. 222 tys. t margaryn, tj. o prawie 7% więcej niż w analogicznych miesiącach ub.r. (dane GUS).

Import margaryn w okresie styczeń-lipiec br. osiągnął poziom 61 tys. t i był aż o 80% wyższy niż przed rokiem.

Z kolei eksport w analizowanych miesiącach wyniósł ponad 75 tys. t i był o 10% wyższy niż w analogicznym okresie ub. r. (za IERiGŻ, Rynek rolny, październik 2012).

(* margaryna i mieszanki do smarowania pieczywa o obniżonej i niskiej zawartości tłuszczów, z wyjątkiem płynnej).

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Spisek nawozowy. Oszuści ukradli saletrę amonową wartą 200 tysięcy złotych

Dzięki wspólnym działaniom funkcjonariuszy Wydziału Kryminalnego, Dochodzeniowo – Śledczego oraz policjantów zajmujących się zwalczaniem przestępczości gospodarczej z Komendy Wojewódzkiej Policji w Kielcach łącznie 6...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics