Jak się zmieniły ceny żywności przez ostatni rok?

Według Komisji Europejskiej w listopadzie 2013 r. ceny części surowców rolnych we Wspólnocie kształtowały się poniżej poziomu notowanego przed rokiem. Dotyczyło to kukurydzy (-29,6%), jęczmienia (-25,4%), pszenicy miękkiej (-25,0%), pszenicy durum (-15,5%), a także wieprzowiny (-4,8%), drobiu (-3,7%) oraz wołowiny (-3,0%)- podaje zespół monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
 

 

\"\"

 

W omawianym okresie wzrosły ceny pełnego mleka w proszku (+27,3 %), masła (+23,0%), odtłuszczonego mleka w proszku (+17,5%) oraz sera (+17,0%). Ceny wołowiny obniżyły się w większości (w piętnastu) krajów Wspólnoty: najbardziej w Estonii (-21,2%), na Łotwie (-16,5%), Litwie (-11,6%), w Czechach (-11,4%), Niemczech (-9,3%), Słowenii (-8,7%), na Słowacji (-8,7%), w Polsce (-8,2%) oraz Holandii (-7,1%). Ceny mięsa wieprzowego zniżkowały w dwudziestu jeden krajach Unii, w pozostałych państwach Wspólnoty zanotowano ich wzrost.

Największe spadki cen odnotowano na Cyprze (-11,9%), w Luksemburgu (-10,7%), Holandii (-9,5%), Czechach (-8,7%), Belgii (-8,4%), Niemczech (-8,4%), Włoszech (-8,3%), Polsce (-7,7%), na Węgrzech (-7,3%), Łotwie (-7,0%) oraz Litwie (-6,9%). Ceny mięsa drobiowego spadły zaś w siedemnastu krajach Wspólnoty, najbardziej w Rumunii (-16,1%), Portugalii (-14,1%), Bułgarii (-10,2%) oraz Hiszpanii (-8,8%).

W innych krajach, poza Irlandią, gdzie cena pozostała niezmieniona, odnotowano zwyżki cen. Największe dotyczyły Estonii (+11,7%), Danii (+5,6%), Niemiec (+4,7%) i Finlandii (+4,3%). Ceny detaliczne żywności w krajach Unii Europejskiej w listopadzie 2013 r. były o 1,3% wyższe niż w listopadzie 2012 r., natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 1,0%. W porównaniu z listopadem 2012 r. w listopadzie 2013 r. wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności.

Czytaj także:
Nie wydamy więcej na żywność do końca tego roku!
Polski sektor mleczny w dobrej kondycji
Polscy rolnicy nie mają powodów do narzekania!

Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku olejów i tłuszczów (+3,7%), mleka, serów i jaj (+2,5%), ryb i owoców morza (+2,3%), mięsa (+1,4%) oraz warzyw (+1,2%). Zwiększyły się też ceny owoców (+0,6%), produktów chlebowych i zbożowych (+0,5%), cukru (+0,2%), a także pozostałej żywności (+0,9%). Ceny żywności wzrosły w większości krajów Unii Europejskiej, z wyjątkiem Bułgarii, Danii, Irlandii, Grecji, Cypru, Łotwy oraz Rumunii, gdzie zanotowano ich spadek.

Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano w Finlandii (+4,1%), Czechach (+3,2%), Luksemburgu (+3,2%), Wielkiej Brytanii (+3,0%), Niemczech (+2,9%), Austrii (+2,9%) oraz w Słowenii (+2,4%). W Polsce ceny żywności wzrosły o 1,8%.  

Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi

Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics