Jakie są tendencje na rynku warzyw?

W lutym 2014 r., w porównaniu ze styczniem br., na rynku produktów świeżych niższa była jedynie cena cebuli na targowiskach (o 1%). Wzrosły natomiast w spółdzielniach ogrodniczych ceny skupu kapusty białej i marchwi (po 5%), cebuli i buraków (o 10%) i pieczarek (o 3%) – podają Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 

W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 2%). Wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 6%), a ceny skupu buraków (o 15%) były na poziomie zbliżonym do ubiegłego miesiąca. W firmach skupujących warzywa na eksport do warzyw, których ceny wzrosły należały: kapusta pekińska (o 23%), marchew (o 8%), selery (o 9%), buraki ćwikłowe (o 2%), i pory (o 1%). Obniżyły się natomiast ceny skupu kapusty białej (o 5%), kapusty czerwonej (o 3%), pietruszki (o 6%), cebuli (o 2%) i ziemniaków (o 8%).

Stabilne były ceny porów. W handlu hurtowym wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 9%), marchwi (o 6%) i kapusty białej (o 1%). Obniżyły się natomiast ceny ogórków spod osłon (o 16%) i cebuli (o 2%). W relacji do lutego ub.r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie podrożała większość warzyw, a najbardziej: cebula (o 47-84% w zależności od kierunku zagospodarowania), buraki (o 31-64%), kapusta biała (o 9-41%) oraz warzywa przeznaczone na eksport: kapusta czerwona (o 64%), kapusta pekińska (o 137%) i pietruszka (o 41%).

W dostawach na eksport stabilne były ceny porów. Na rynkach hurtowych podrożała większość gatunków warzyw, przy czym najbardziej: kapusta biała (o 76 %), cebula (o 64%), buraki ćwikłowe (o 66%) i marchew (o 2%). Odnotowano jedynie spadek cen hurtowych ogórków spod osłon (o 5%). W grudniu 2013r., w porównaniu z listopadem 2012 r., stwierdzono spadek cen detalicznych: porów (o 3%), selerów (o 2%) i marchwi (o 1%). Wzrosły natomiast ceny detaliczne pomidorów (o 33%), kalafiorów (o 45%) i papryki (o 21%).

W cenach detalicznych przetworów warzywnych nie odnotowano istotnych zmian. W relacji do cen detalicznych z grudnia 2012 r. najbardziej wzrosły ceny: kapusty białej (o 41%), cebuli (o 46%), buraków ćwikłowych (o 32%) i marchwi (o 7%). Potaniały jedynie w niewielkim stopniu papryki (o 9%) i pory (o 1%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen przetworów warzywnych nie przekraczały 4%.

W grudniu ub.r., w stosunku do analogicznego okresu w 2012 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej soku pomidorowego (o 34%), konserw warzywnych (o 28%), warzyw mrożonych (o 24%) i marynat (o 3%). Eksport warzyw świeżych wyniósł w grudniu 2013 r. 31,7 tys. t, a jego wartość 15,6 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2012 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych zmalał o 11%, a jego wartość była większa o 6%.

Do spadku eksportu przyczyniła się niższa niż rok temu sprzedaż cebuli (o 45%) i kapusty (o 28%). W tym okresie wyeksportowano 46,0 tys.t przetworów warzywnych o wartości 34,1 mln EUR. W stosunku do grudnia 2012 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 5%, a jego wartość wzrosła o 6%. Mniej niż w grudniu 2012 r. sprzedano mrożonek (o 6%) i konserw (o 10%). W grudniu ub.r. zaimportowano 41,3 tys. t warzyw świeżych o wartości 43,5 mln EUR.

W relacji do grudnia 2012 r. import warzyw świeżych obniżył się o 1%, a jego wartość wzrosła o 3%. Niższy import spowodowany był mniejszym o 27% zakupem marchwi i o 17% – papryki. Import przetworów warzywnych wyniósł 20,4 tys. t, a jego wartość 21,2 mln EUR. Stwierdzono 26% wzrost ilości importu przetworów warzyw oraz jego wartości o 31% w porównaniu z grudniem 2012 r.

Czytaj także:
Żywność GMO przeszkodą w negocjowaniu warunków umowy o wolnym handlu z USA?!
Bezpieczna praca w rolnictwie – środki ochrony indywidualnej
Popularność polskiego masła rośnie

Więcej zaimportowano mrożonek (o 57%), konserw (o 38%) i suszy (o 31%). W 2013 r. eksport świeżych warzyw wyniósł 493,7 tys. t, a jego wartość 258,8 mln euro. Import wyniósł odpowiednio: 447,7 tys. t i 406,2 mln euro. Wartość importu warzyw świeżych była wyższa od wpływów z eksportu o 147,4 mln euro i zwiększyła się w relacji do roku 2012 o 43,7 mln euro.

W tym okresie sprzedano 652,6 tys. t przetworów warzywnych o wartości 450,8 mln euro, a zakupiono 203,5 tys. t o wartości 208,4 mln euro. Dodatnie saldo obrotów handlowych przetworami warzywnymi wyniosło 242,4 mln euro i zwiększyło się o 74,8 mln euro w relacji do 2012 r. Ujemne saldo obrotów handlowych warzywami oraz ich przetworami pogłębiło się w 2013 r. do 95 mln euro. W roku poprzednim było ono o 1/3 mniejsze i wynosiło prawie 64 mln euro.

Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,  
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu       
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here