Jakie są tendencje na rynku warzyw?

W lutym 2014 r., w porównaniu ze styczniem br., na rynku produktów świeżych niższa była jedynie cena cebuli na targowiskach (o 1%). Wzrosły natomiast w spółdzielniach ogrodniczych ceny skupu kapusty białej i marchwi (po 5%), cebuli i buraków (o 10%) i pieczarek (o 3%) – podają Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 

W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 2%). Wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 6%), a ceny skupu buraków (o 15%) były na poziomie zbliżonym do ubiegłego miesiąca. W firmach skupujących warzywa na eksport do warzyw, których ceny wzrosły należały: kapusta pekińska (o 23%), marchew (o 8%), selery (o 9%), buraki ćwikłowe (o 2%), i pory (o 1%). Obniżyły się natomiast ceny skupu kapusty białej (o 5%), kapusty czerwonej (o 3%), pietruszki (o 6%), cebuli (o 2%) i ziemniaków (o 8%).

Stabilne były ceny porów. W handlu hurtowym wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 9%), marchwi (o 6%) i kapusty białej (o 1%). Obniżyły się natomiast ceny ogórków spod osłon (o 16%) i cebuli (o 2%). W relacji do lutego ub.r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie podrożała większość warzyw, a najbardziej: cebula (o 47-84% w zależności od kierunku zagospodarowania), buraki (o 31-64%), kapusta biała (o 9-41%) oraz warzywa przeznaczone na eksport: kapusta czerwona (o 64%), kapusta pekińska (o 137%) i pietruszka (o 41%).

W dostawach na eksport stabilne były ceny porów. Na rynkach hurtowych podrożała większość gatunków warzyw, przy czym najbardziej: kapusta biała (o 76 %), cebula (o 64%), buraki ćwikłowe (o 66%) i marchew (o 2%). Odnotowano jedynie spadek cen hurtowych ogórków spod osłon (o 5%). W grudniu 2013r., w porównaniu z listopadem 2012 r., stwierdzono spadek cen detalicznych: porów (o 3%), selerów (o 2%) i marchwi (o 1%). Wzrosły natomiast ceny detaliczne pomidorów (o 33%), kalafiorów (o 45%) i papryki (o 21%).

W cenach detalicznych przetworów warzywnych nie odnotowano istotnych zmian. W relacji do cen detalicznych z grudnia 2012 r. najbardziej wzrosły ceny: kapusty białej (o 41%), cebuli (o 46%), buraków ćwikłowych (o 32%) i marchwi (o 7%). Potaniały jedynie w niewielkim stopniu papryki (o 9%) i pory (o 1%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen przetworów warzywnych nie przekraczały 4%.

W grudniu ub.r., w stosunku do analogicznego okresu w 2012 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej soku pomidorowego (o 34%), konserw warzywnych (o 28%), warzyw mrożonych (o 24%) i marynat (o 3%). Eksport warzyw świeżych wyniósł w grudniu 2013 r. 31,7 tys. t, a jego wartość 15,6 mln EUR. W porównaniu z grudniem 2012 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych zmalał o 11%, a jego wartość była większa o 6%.

Do spadku eksportu przyczyniła się niższa niż rok temu sprzedaż cebuli (o 45%) i kapusty (o 28%). W tym okresie wyeksportowano 46,0 tys.t przetworów warzywnych o wartości 34,1 mln EUR. W stosunku do grudnia 2012 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 5%, a jego wartość wzrosła o 6%. Mniej niż w grudniu 2012 r. sprzedano mrożonek (o 6%) i konserw (o 10%). W grudniu ub.r. zaimportowano 41,3 tys. t warzyw świeżych o wartości 43,5 mln EUR.

W relacji do grudnia 2012 r. import warzyw świeżych obniżył się o 1%, a jego wartość wzrosła o 3%. Niższy import spowodowany był mniejszym o 27% zakupem marchwi i o 17% – papryki. Import przetworów warzywnych wyniósł 20,4 tys. t, a jego wartość 21,2 mln EUR. Stwierdzono 26% wzrost ilości importu przetworów warzyw oraz jego wartości o 31% w porównaniu z grudniem 2012 r.

Czytaj także:
Żywność GMO przeszkodą w negocjowaniu warunków umowy o wolnym handlu z USA?!
Bezpieczna praca w rolnictwie – środki ochrony indywidualnej
Popularność polskiego masła rośnie

Więcej zaimportowano mrożonek (o 57%), konserw (o 38%) i suszy (o 31%). W 2013 r. eksport świeżych warzyw wyniósł 493,7 tys. t, a jego wartość 258,8 mln euro. Import wyniósł odpowiednio: 447,7 tys. t i 406,2 mln euro. Wartość importu warzyw świeżych była wyższa od wpływów z eksportu o 147,4 mln euro i zwiększyła się w relacji do roku 2012 o 43,7 mln euro.

W tym okresie sprzedano 652,6 tys. t przetworów warzywnych o wartości 450,8 mln euro, a zakupiono 203,5 tys. t o wartości 208,4 mln euro. Dodatnie saldo obrotów handlowych przetworami warzywnymi wyniosło 242,4 mln euro i zwiększyło się o 74,8 mln euro w relacji do 2012 r. Ujemne saldo obrotów handlowych warzywami oraz ich przetworami pogłębiło się w 2013 r. do 95 mln euro. W roku poprzednim było ono o 1/3 mniejsze i wynosiło prawie 64 mln euro.

Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,  
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu       
 

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

ARiMR przekazuje pomoc suszową. Ile rolników dostało pieniądze?

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) rozpoczęła wypłatę środków finansowych dla rolników, którzy w kwietniu 2025 r. ubiegali się o tzw. pomoc suszową. W...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics