Polskie mięso wieprzowe dopuszczone do handlu w Szwajcarii!

Główny lekarz weterynarii Szwajcarii Hans Wysf zaprzeczył w rozmowie z p.o. głównego lekarza weterynarii Polski Krzysztofem Jażdżewskim wprowadzeniu jakichkolwiek restrykcji dotyczących importu polskiego mięsa wieprzowego, które wykraczałyby poza opublikowaną Decyzję Komisji 2014/178.
 

 

\"\"

 

Polskie mięso wieprzowe dopuszczone jest do handlu na rynek UE i władze weterynaryjne Konfederacji Szwajcarskiej traktują je tak samo, jak państwa Wspólnoty.

Czytaj także:
Kto wypełni lukę po Rosji na rynku wieprzowiny?
Debata ekspercka branży spożywczej
Na polskim rynku drobiu widoczna stabilizacja?

Szwajcaria obecnie nie posiada kontroli weterynaryjnej na granicy z UE i zgodnie z porozumieniami zawartymi z Unią Europejską respektuje wszystkie przyjęte przez Komisję Europejską regulacje, wdrażając je do własnego systemu prawnego.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak zbierać i suszyć grzyby?

W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47. Jak je zbierać, suszyć i przyrządzać opowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz...
12,518FaniLubię
4,343ObserwującyObserwuj
4,950ObserwującyObserwuj
4,190SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE