KE: rośnie produkcja bydła

Według Komisji Europejskiej w okresie I-IV 2015 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały o 3,9 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem (ubój w sztukach zwiększył się o 2,3 proc.) – wynika z analizy FAMMU/FAPA.

 

\"\"

 

Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, produkcja bydła w „starych” krajach UE zwyżkowała o 3,2 proc.  (w sztukach zwiększyła się zaś o 1,4proc.). Wzrosty produkcji w UE-28 dotyczyły przede wszystkim wolców (+8,5 proc.) oraz jałówek (+5,8proc.), a także cieląt (+3,5 proc.), krów (+5,3 proc.) i młodego bydła (+2,2 proc.).

W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Estonia, Polska, Włochy, Luksemburg, Bułgaria, Hiszpania, Litwa, Cypr, Portugalia, Finlandia, Słowenia, Belgia,Austria, Czechy, Francja oraz Łotwa.

Największe spadki produkcji odnotowano natomiast na Malcie, w Grecji, Chorwacji, Danii, na Słowacji, w Irlandii oraz w Szwecji.
 

Redakcja AgroNews, fot.:flickr.com/Marc Lagneau

Źródło:FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here