Zbiór buraków cukrowych w optymalnych warunkach pogodowych jest podstawowym czynnikiem wpływającym na jakość przechowanych korzeni. Tylko buraki suche, czyste, nie uszkodzone, prawidłowo ogłowione lub odliścione gwarantują w pryzmie swobodną wymianę powietrza, co zapobiega wzrostowi temperatury i zmniejsza ryzyko infekcji przez grzyby i pleśnie.
Według prognozy długoterminowej warunki pogodowe i glebowe optymalne dla zbioru buraków ulegają pogorszeniu w III dekadzie listopada – przewidywane są przymrozki do – 4oC i opady deszczu z śniegiem.
Aby zapobiec nadmiernemu wzrostowi temperatury w pryzmie jej wysokość nie powinna przekraczać 3m a szerokość 9m i musi być dostosowana do możliwości technicznych doczyszczarko – ładowarki, a w przypadku mechanicznego okrywania buraków ułożona w sposób pozwalający na przejazd ciągnika. Miejsca lokalizacji pryzm na polu należy uzgodnić z doradcą surowcowym.
Krajowa Grupa Spożywcza podwyższyła ceny za buraki kontraktowane
Ważne jest zagwarantowanie załadunku buraków na pojazdy znajdujące się na utwardzonej drodze. Szczegółowe informacje dot. zasad składowania i przechowywania buraków znajdują się w broszurze Zbiór buraków, składowanie i okrywanie.
Źródło: LIZ