Związki jonowe, które chronią rośliny przed patogenami, a jednocześnie zwiększają wzrost upraw i plony, zaprojektowali naukowcy z Poznania. Niestandardowe mieszanki przetestowane na różnych gatunkach roślin ogrodniczych, okopowych i zbóż opisano w Research Feature.
Jak poinformował Poznański Park Naukowo-Techniczny, ciecze jonowe są przedmiotem badań zespołu pod kierownictwem dra hab. inż. Marcina Śmiglaka. Naukowcy dokonują modyfikacji molekuł cieczy jonowych i doskonalą procesy ich syntezy. Wiele związków zostało wdrożonych do praktyki, w tym stymulanty określane jako induktory naturalnego mechanizmu odpornościowego SAR (ang. systemic acquired resistance).
Bez kompromisów między wzrostem i odpornością
Najlepiej działające związki przetestowano na różnych gatunkach roślin ogrodniczych, roślin okopowych i zbóż. Badacze ustalili, że można połączyć stymulację mechanizmów obronnych ze stymulacją wzrostu i rozwoju roślin. To kontrastuje z wcześniejszymi doniesieniami naukowymi, które wskazywały na konieczny kompromis między wzrostem a odpornością.
Wcześniej sądzono, że przeznaczenie zasobów roślinnych na indukcję odporności skutkuje obniżeniem plonu. Za szczególnie ryzykowne uważano stosowanie takich substancji w okresie wegetacji, kiedy nie występuje presja patogenów.
Możliwe jest zwiększenie plonu
„Okazuje się jednak, że przy odpowiednim stosowaniu można uniknąć negatywnego wpływu tych substancji na plonowanie, a nawet możliwe jest zwiększenie plonu przy jednoczesnym zapewnieniu roślinie zwiększonej odporności. Właściwe jest nazywanie takich substancji nie tylko induktorami odporności, ale stymulatorami wzrostu i rozwoju roślin, które również promują mechanizmy odporności roślin. Dlatego stosując induktory SAR, pomagamy roślinom stać się zdrowszymi” – zapewnia cytowany w komunikacie dr hab. inż. Śmiglak.
Zespół badawczy dostarczy zewnętrznym współpracownikom próbki opracowanych stymulantów roślin do dalszych testów na różnych uprawach.
Więcej informacji tutaj.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce