Konsumenci boją się GMO

Choć z GMO mamy do czynienia już od dwudziestu kilku lat, wciąż budzi ogromne obawy wśród konsumentów. Ludzie boją się żywności wyprodukowanej z roślin, a także zwierząt, które zostały stworzone w sposób nienaturalny – w laboratoriach. Wolą unikać genetycznie zmodyfikowanych organizmów, gdyż opinie dotyczące ich wpływu na zdrowie są podzielone.

Dyskusja o GMO przybiera na sile

Pierwsze GMO powstało już w 1973 r., jednak komercyjne uprawy roślin zmodyfikowanych genetycznie pojawiły się na początku lat 90. XX w. Wówczas to w USA na szeroką skalę zaczęto uprawiać GM soję, kukurydzę oraz bawełnę. Od tego czasu dyskusja dotycząca tego, czy na pewno GMO jest bezpieczne dla ludzi przybrała na sile. Na całym świecie naukowcy prowadzą liczne badania dotyczące wpływu GMO na zdrowie konsumentów. Z jednej strony w różnych artykułach naukowych znajdziemy zapewnienia, że zmodyfikowana genetycznie żywność nie wpływa negatywnie na zdrowie osób ją spożywających. Z drugiej strony nie brakuje też takich prac, które dowodzą, że żywność GM może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, powodować szereg chorób.

GMO niebezpieczne ze względu na nowe alergeny

Realne zagrożenia zostały wskazane m.in. w publikacji „Zagrożenia zdrowotne związane z genetycznie modyfikowaną żywnością” (kwartalnik „Medycyna ogólna i nauki o zdrowiu”). Autorzy (Anna Jurkiewicz i Franciszek Bujak) – po analizie różnych badań prowadzonych nie tylko w naszym kraju – wskazują na fakty, które mogą świadczyć o potencjalnych zagrożeniach ze strony żywności modyfikowanej genetycznie. Zaliczają do nich m.in. pojawienie się nowych alergenów. Wprowadzenie do roślin nowych genów może wytwarzać kombinacje białek wcześniej nieznanych i wywołujących nieprzewidziane efekty. Na przykład genetycznie modyfikowana soja posiadająca gen pochodzący od orzecha brazylijskiego kodującego białko – jak wykazały badania – powoduje reakcje alergiczne u osób, które mają alergię na orzechy.

W Wielkiej Brytanii w ciągu zaledwie jednego roku od zapoczątkowania importu GM soi, liczba przypadków alergii wzrosła aż o 50%. Kolejnym istotnym zagrożeniem są choroby nowotworowe. Powodują je m.in. ziemniaki odporne na Roundup – gromadzą jeden z jego składników, który podczas gotowania bądź smażenia przekształca się w rakotwórczy, neurotoksyczny akryloamid. Kolejne, wymienione w publikacji, zagrożenia dla zdrowia ludzi spożywających GMO to: wzrost odporności na antybiotyki, wzrost chorób układu trawiennego, wzrost zaburzeń hormonalnych i płodności, otyłość oraz zaburzania układu odpornościowego.

Żywności z oznaczeniem “bez GMO” lawinowo przybywa

Konsumenci wolą nie ryzykować i sięgać po produkty, co do których mają pewność, że są całkowicie bezpieczne – oznaczone jako „bez GMO”, „wyprodukowano bez stosowania GMO” czy też „wolne od GMO”. Takiej żywności bardzo szybko przybywa. Na sklepowych półkach nie brakuje m.in. artykułów mleczarskich: jogurtów, masła czy serów wyprodukowanych bez stosowania GMO, czyli wytwarzanych z mleka od krów karmionych paszami niezawierającymi genetycznie modyfikowanych organizmów. Pasze takie oferuje także coraz więcej firm – m.in. Neorol Sp. z o.o, która posiada certyfikat według standardu Polskiej Izby Mleka „bez GMO”. Jak zauważa Rafał Neweta, technolog, taki certyfikat stwarza możliwość sprzedaży pasz dla większego grona rolników, gdyż produkcja wolna od GMO staje się coraz bardziej popularna.

Przybywa mleczarni stawiających na produkcję „bez GMO”, a zatem coraz więcej producentów mleka poszukuje firm, które oferują certyfikowane pasze – mówi. – Dzięki certyfikatowi jesteśmy odpowiednim partnerem dla takich rolników. Mogą oni mieć pewność, że nasze pasze wyróżniają się wysoką jakością, stabilnością i na pewno nie zawierają GMO.

Kampania „Wolne od GMO” realizowana jest przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

Polska Izba Mleka

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,361ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Prezydent podpisał ustawę o wstrzymaniu sprzedaży ziemi państwowej

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawą o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu. Ustawa przedłuża zakaz sprzedaży państwowej ziemi o 5 lat do 30...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE