Nieprawidłowości w znakowaniu jaj

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 97 sklepów.

Kontrola znakowania jaj
Kontrola znakowania jaj

Sprawdzono 202 partie jaj, z czego 57 zakwestionowano (28,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • Braku daty minimalnej trwałości lub podawania jej niezgodnie z przepisami.
  • Braku metody chowu kur lub jej niewłaściwego określenia, np. „jaja ściółkowe” zamiast „jaja z chowu ściółkowego”.
  • Braku klasy jakości jaj lub objaśnienia znaczenia kodu producenta.
  • Braku klasy wagowej jaj lub podawania jej w niewłaściwy sposób, np. wskazanie dwóch klas zamiast jednej (tj. „L/M”).
  • Podawania informacji wprowadzających w błąd, np. „wiejskie” dla jaj z chowu klatkowego lub „wielozbożowe” w odniesieniu do jaj zamiast do warunków żywienia kur.
  • Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
  • Bezprawnego odniesienia do ekologicznej metody produkcji.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics