Koronawirus. Co czeka branżę mięsną w najbliższym czasie?

Sytuacja na rynku wieprzowiny mocno się skomplikowała: z jednej strony ASF, z drugiej koronawirus. Już odnotowujemy spadki cen w skupie. Czy ta tendencja się utrzyma? Jakie są scenariusze? 

BNP Paribas, trzoda chlewna, koronawirus, wieprzowina, bydło, ceny mięsa

– Sytuacja, związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa jest bardzo dynamiczna i nie pozostaje obojętna również dla branży mięsnej. Branża turystyczna, hotelarska, czy też HoReCa itp. już liczą straty związane z aktualną sytuacją epidemiologiczną w kraju. Zamknięcie hoteli i wielu lokali gastronomicznych powoduje, że aktualnie te kanały dystrybucji produktów mięsnych są ograniczone – wyjaśnia nam dr Magdalena Kowalewska, analityk sektora Food & Agri w BNP Paribas.

Ekspertka zauważa jednak, że w związku z zamknięciem wielu sklepów i restauracji, konsumenci będą skłonni przeznaczyć większe kwoty na zakup żywności.

– W związku z tym popyt gospodarstw domowych na mięso, w okresie trwania COVID-19, może się zwiększyć. Na rynku mięsa można się spodziewać większego zainteresowania konsumentów konserwami, daniami gotowymi, pasztetami, czy też wędlinami o długim terminie ważności – ocenia ekspertka.

Co czeka branżę mięsną w najbliższym czasie?

Zdaniem Magdaleny Kowalewskiej, problemy, które mogą pojawić się w najbliższym czasie, w przypadku przemysłu mięsnego to, głównie: braki dostatecznej liczby pracowników na poszczególnych etapach produkcji i dystrybucji, problemy logistyczne, a także utrudnienia w eksporcie.

– W dłuższej perspektywie branża mięsna może również odnotować problemy związane z dostępnością opakowań – wyjaśnia Magdalena Kowalewska.

 ASF i ptasia grypa przygotowały producentów na koronwairusa

Branża mięsna w ostatnich latach boryka się już chorobami zwierząt. Od kilku lat, w związku z obecnością ASF w Polsce, producenci trzody chlewnej muszą spełniać coraz bardziej restrykcyjne zasady bioasekuracji. Na początku 2020 r. w Polsce ponownie pojawiły się ogniska grypy ptaków, co dla hodowców drobiu również oznaczało zaostrzenie zasad sanitarnych.

– W związku z tym wydaje się, że branża mięsna jest jedną z lepiej przygotowanych pod względem ochrony przed przenoszeniem wszelkich wirusów i patogenów – ocenia ekspertka.

Ceny skupu hamują

Ceny skupu trzody chlewnej, pomimo pewnego wyhamowania, nadal utrzymują się na wysokim poziomie. Jak wynika z danych MRiRW, w pierwszym tygodniu marca 2020 r. żywiec wieprzowy skupowano po 6,54 PLN/kg, czyli o 8 proc. więcej niż przed miesiącem i o 54 proc. więcej w relacji rocznej.  Z kolei ceny skupu kurcząt brojlerów, na początku marca br. średnio wyniosły 3,41 PLN/kg, czyli o niespełna 0,3 proc. mniej niż przed rokiem, ale o blisko 3 proc. więcej niż przed miesiącem.

– Ceny skupu bydła utrzymują się na relatywnie niskim poziomie od wielu miesięcy, co wynika głównie z gorszych wyników handlowych. W pierwszym tygodniu marca br. przeciętnie bydło skupowano po 6,32 PLN/kg, czyli o 1 proc. więcej niż przed miesiącem, ale o 3 proc. taniej r/r. – wylicza Magdalena Kowalewska.

Spadki cen zbóż będą się utrzymywać. Winny nie tylko koronawirus

Ekspertka zauważa, że w przypadku produkcji żywca drobiowego i wieprzowego trudno jest mówić o możliwości długotrwałego przetrzymania zwierząt w gospodarstwach, gdyż znacznie przerośniętych zwierząt ubojnie nie przyjmą.

A co z bydłem? 

Niektórzy eksperci radzą rolnikom, by wstrzymali się ze sprzedażą żywca wołowego. Czy to ekonomicznie uzasadniona decyzja?.

– Producenci bydła co prawda mogą nieco dłużej przetrzymać zwierzęta, aż sytuacja w związku z koronawirusem ustabilizuje się. Nikt jednak nie jest w stanie przewidzieć jednoznacznie, czy obecna sytuacja epidemiczna utrzyma się kilka tygodni, czy też kilka miesięcy. Trudno więc mówić możliwości długotrwałego wstrzymania się ze sprzedażą żywca – mówi Magdalena Kowalewska.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE