17 czerwca zostało opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 585/2011 ustanawiające nadzwyczajne środki wsparcia sektora owoców i warzyw.
Celem rozporządzenia jest złagodzenie skutków kryzysu spowodowanego wybuchem epidemii zakażeń bakterią EHEC.
O pomoc mogą ubiegać się producenci świeżych ogórków, sałaty, endywii o karbowanych liściach i szerokolistnej, pomidorów, słodkiej papryki i cukinii.
Rozporządzenie obejmuje działania związane:
- z wycofaniem z rynku produktów,
- z niezbieraniem plonów,
- ze zbieraniem zielonych plonów.
Kwoty pomocy w przypadku wycofań z rynku produktów wynoszą odpowiednio dla:
- pomidorów: 33,2 €/100 kg;
- sałaty: 38,9 €/100 kg;
- ogórki: 24,0 €/100 kg;
- papryka słodka: 44,4 €/100 kg;
- cukinia: 29,6 €/100 kg.
W przypadku niezbierania plonów oraz zielonych zbiorów, państwa członkowskie określą kwoty wsparcia unijnego na hektar na poziomie pokrywającym nie więcej niż 90% kwot ustalonych dla wycofań z rynku.
Informacje o stratach należy przekazać w specjalnej tabeli na adres wycofania@arr.gov.pl najpóźniej do godz. 9.00 22 czerwca.
Więcej na www.arr.gov.pl
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu