Lecznicze właściwości jabłek

Jabłka zawierają 8 różnych witamin, wprawdzie w małych, ale zrównoważonych ilościach. Dotyczy to także składników mineralnych, makro- i mikroelementów. Obecnie zwraca się dużą uwagę na zawartość w jabłkach bioaktywnych substancji.

Dotychczas zidentyfikowano około 30 tys. substancji bioaktywnych, których duża ilość zawarta jest w jabłkach. Do najważniejszych zalicza się związki fenolowe i karotenowe. Niektóre fenole chronią organizm przed chorobami krwi, krążenia i serca oraz rakiem. Hamują rozwój wirusów i bakterii w organizmie ludzkim. Około 600 związków karotenowych chroni skórę przed porażeniem promieniami ultrafioletowymi, czyści arterie i zabezpiecza przed rakiem.

Dla organizmu człowieka ważne są także inne substancje zawarte w jabłkach. W ogólnej zawartości cukrów duży udział ma fruktoza, która wpływa na zrównoważoną zawartość cukrów we krwi. Jabłka mają zdolność zamiany kwasów w zasady, co ogranicza nadkwasowość. Duża zawartość kwasu jabłkowego nie dopuszcza do gromadzenia się kwasu moczowego, którego nadmiar sprzyja chorobom reumatycznym i podagrze.

Regularne spożywanie jabłek, soku czy octu jabłkowego skutecznie zapobiega dolegliwościom dnia codziennego. Pożyteczne dla zdrowia człowieka substancje znajdują się w różnych warstwach jabłka. Najwięcej, bo aż 70 % występuje w skórce i miąższu tuż pod skórką. Dlatego nie zaleca się obierania owoców, a tylko ich dokładne mycie. W ten sposób usuwa się ewentualne metale ciężkie, które gromadzą się głównie na powierzchni skórki.

Kwasy owocowe zawarte w jabłkach są tzw. biologiczną szczoteczką do zębów. Pod względem zawartości kwasów owocowych (4-12 %) poszczególne odmiany jabłek różnią się między sobą. Najwięcej kwasów zawierają jabłka odmiany Piękna z Boskoop (11 %), a najmniej Gala i Delbarestivale (4 %), a następnie Gloster (5 %) oraz Golden Delicious, Jonagold i Idared (6 %).

Tak, więc niektórych odmian nie powinny spożywać matki karmiące i osoby wrażliwe na kwasy.
Owoce różnych odmian różnią się też zawartością cukrów, co jest szczególnie ważne dla diabetyków. Do odmiany o wysokiej zawartości cukru w owocach zalicza się także odmianę Piękna z Boskoop (15 %) oraz Fuji i Rubinette (16 %). Owoców tych odmian nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę. Mniej cukrów zawierają jabłka odmian Idared i Delbarestivale (11 %).

Pożądane byłoby zwiększenie konsumpcji jabłek, do co najmniej 1 jabłka dziennie lub kilku szklanek soku jabłkowego. Obecnie spożycie jabłek w Polsce jest bardzo niskie – tylko 1-2 sztuki tygodniowo.

Źródło: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Straż miejska sprawdzi wymiary drewna opałowego, wysokie mandaty.

Od września 2025 roku wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące drewna opałowego, które mogą znacząco wpłynąć na sposób ogrzewania domów. Zgodnie z nowymi regulacjami,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics