Lecznicze właściwości jabłek

Jabłka zawierają 8 różnych witamin, wprawdzie w małych, ale zrównoważonych ilościach. Dotyczy to także składników mineralnych, makro- i mikroelementów. Obecnie zwraca się dużą uwagę na zawartość w jabłkach bioaktywnych substancji.

Dotychczas zidentyfikowano około 30 tys. substancji bioaktywnych, których duża ilość zawarta jest w jabłkach. Do najważniejszych zalicza się związki fenolowe i karotenowe. Niektóre fenole chronią organizm przed chorobami krwi, krążenia i serca oraz rakiem. Hamują rozwój wirusów i bakterii w organizmie ludzkim. Około 600 związków karotenowych chroni skórę przed porażeniem promieniami ultrafioletowymi, czyści arterie i zabezpiecza przed rakiem.

Dla organizmu człowieka ważne są także inne substancje zawarte w jabłkach. W ogólnej zawartości cukrów duży udział ma fruktoza, która wpływa na zrównoważoną zawartość cukrów we krwi. Jabłka mają zdolność zamiany kwasów w zasady, co ogranicza nadkwasowość. Duża zawartość kwasu jabłkowego nie dopuszcza do gromadzenia się kwasu moczowego, którego nadmiar sprzyja chorobom reumatycznym i podagrze.

Regularne spożywanie jabłek, soku czy octu jabłkowego skutecznie zapobiega dolegliwościom dnia codziennego. Pożyteczne dla zdrowia człowieka substancje znajdują się w różnych warstwach jabłka. Najwięcej, bo aż 70 % występuje w skórce i miąższu tuż pod skórką. Dlatego nie zaleca się obierania owoców, a tylko ich dokładne mycie. W ten sposób usuwa się ewentualne metale ciężkie, które gromadzą się głównie na powierzchni skórki.

Kwasy owocowe zawarte w jabłkach są tzw. biologiczną szczoteczką do zębów. Pod względem zawartości kwasów owocowych (4-12 %) poszczególne odmiany jabłek różnią się między sobą. Najwięcej kwasów zawierają jabłka odmiany Piękna z Boskoop (11 %), a najmniej Gala i Delbarestivale (4 %), a następnie Gloster (5 %) oraz Golden Delicious, Jonagold i Idared (6 %).

Tak, więc niektórych odmian nie powinny spożywać matki karmiące i osoby wrażliwe na kwasy.
Owoce różnych odmian różnią się też zawartością cukrów, co jest szczególnie ważne dla diabetyków. Do odmiany o wysokiej zawartości cukru w owocach zalicza się także odmianę Piękna z Boskoop (15 %) oraz Fuji i Rubinette (16 %). Owoców tych odmian nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę. Mniej cukrów zawierają jabłka odmian Idared i Delbarestivale (11 %).

Pożądane byłoby zwiększenie konsumpcji jabłek, do co najmniej 1 jabłka dziennie lub kilku szklanek soku jabłkowego. Obecnie spożycie jabłek w Polsce jest bardzo niskie – tylko 1-2 sztuki tygodniowo.

Źródło: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,175FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,615ObserwującyObserwuj
5,410SubskrybującySubskrybuj

Zielone Agro Show 2021 odwołane!

Zarząd Polskiej Izby Gospodarczej Maszyn i Urządzeń Rolniczych ze względu na dbałość o zdrowie Wystawców i Zwiedzających w dobie epidemii COVID-19 oraz z powodu...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE