W sierpniu Indeks cen przetworów mlecznych FAO wyniósł średnio 111,3 punktu, co oznacza spadek o 4,0 proc. w stosunku do lipca (ósmy z rzędu miesięczny spadek) i aż o 22,4 proc. poniżej analogicznej wartości w roku ubiegłym.
![](https://i0.wp.com/agronews.com.pl/wp-content/uploads/milk-can-1990075_1920.jpg?resize=696%2C464&ssl=1)
W sierpniu spadły międzynarodowe ceny wszystkich przetworów mlecznych, przy czym najbardziej obniżyły się ceny pełnego mleka w proszku, na co wpływ miały obfite dostawy, zwłaszcza z Oceanii, przy sezonowo rosnącej produkcji, a także spowolnienie tempa importu z Chin, chociaż wielkość importu pozostała stosunkowo wysoka.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku spadły do najniższego poziomu od połowy 2020 r. ze względu na ograniczony popyt importowy i słabą aktywność rynkową związaną z wakacjami w Europie.
Co więcej, spadły międzynarodowe ceny masła i sera, co odzwierciedla podobne czynniki w połączeniu z dobrymi prognozami produkcji w Oceanii.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO