Spadają światowe ceny żywności. Spadki dotyczą zbóż, cukru i mleka.
Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w sierpniu do 176,6 pkt. wobec 178,9 pkt. w lipcu (-1,3 proc.). Spadek indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z niższych cen 3 z 5 jego składowych: zbóż (-5,4 proc.), cukru (-1,7 proc.) oraz mięsa (-1,2 proc.). Przeciwny efekt miały wyższe ceny oleju roślinnego (+2,5 proc.) oraz produktów mlecznych (+1,4 proc.).
– Światowe ceny żywności zwiększyły się w sierpniu w ujęciu rocznym o 6,0 proc. wobec wzrostu o 10,1 proc. w lipcu. W kierunku obniżenia ich rocznej dynamiki zaczynają już oddziaływać efekty wysokiej bazy sprzed roku widoczne szczególnie w przypadku produktów mlecznych – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Ceny wieprzowiny, cukru i mleka będą spadać
Zdaniem eksperta, stopniowo wyczerpuje się przestrzeń dla dalszego wzrostu światowych cen żywności.
Rynek wieprzowiny wchodzi obecnie w spadkową fazę cyklu, co będzie oddziaływało w kierunku obniżenia cen mięsa. Odbudowa światowych zapasów cukru w połączeniu ze zniesieniem kwot cukrowych w UE w październiku br. będzie sprzyjała w kolejnych miesiącach utrzymywaniu się jego cen w trendzie spadkowym.
– Jednocześnie uważamy, że światowy rynek mleka znajduje się obecnie na szczycie cyklu i w kolejnych miesiącach obserwowany będzie spadek cen produktów mlecznych, w szczególności masła – mówi Olipra.
W łagodnym trendzie wzrostowym mogą natomiast pozostać ceny zbóż oraz oleju roślinnego, co wynikać będzie ze zmniejszenia światowych zapasów na tych rynkach.
– Uważamy, że ich wyższe ceny nie będą jednak w stanie skompensować spadku cen pozostałych surowców – wyjaśnia analityk. I dodaje, że w kolejnych miesiącach światowe ceny żywności zaczną się stopniowo obniżać.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com