Na rynku owoców coraz lepiej!

W lutym 2014 r. średnie ceny jabłek na rynkach hurtowych były o 16% wyższe niż w lutym roku poprzedniego. Ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące wzrosły o 4%, a płacone w spółdzielniach ogrodniczych o 11%. Nie zmieniły się ceny skupu jabłek płacone przez zakłady przetwórcze – podają Bożena Nosecka i Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 

Ceny gruszek na rynku hurtowym były niższe o 12%, a w firmach eksportujących o 50%. Na rynkach hurtowych potaniały mandarynki (o 4%) i winogrona (o 3%). Podrożały natomiast banany (o 1%), cytryny (o 2%) oraz pomarańcze (o 10%). W lutym br. w porównaniu do stycznia ceny jabłek oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze wzrosły o 13%, na rynkach hurtowych o 6%, a ceny oferowane przez firmy eksportowe o 2%. Obniżyła się o 12% cena skupu jabłek kierowanych do przerobu.

Na rynkach hurtowych droższe były winogrona (o 16%), banany (o 8%) i gruszki (o 5%). Potaniały natomiast pomarańcze (o 2%) mandarynki (o 3%) oraz cytryny (o 4%). W 2013 r. w relacji do 2012 r. średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów wzrosły o 2,2%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,1%. Ceny owoców strefy umiarkowanej były wyższe o 2,0% a przetworów owocowych (bez owoców suszonych) o 3,2%. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w grudniu 2013 r. w relacji do grudnia roku poprzedniego wzrosła o 16%.

Wyższa była też produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych (o 41%), owoców mrożonych (o 9%), a także soków zagęszczonych (głównie koncentratu soku jabłkowego) (o 5%). Obniżyła się jedynie produkcja dżemów (o 13%). W całym 2013 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do 2012 r. o 18% do 482,9 tys. ton.

Produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się o 21%, pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 19%, a produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych o 13%. Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 6%, dżemów o 48%, owoców mrożonych o 18%, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 5%. Średnie ceny zbytu pitnego soku jabłkowego były w 2013 r. wyższe niż w 2012 r. o 6%, a pitnego soku pomarańczowego obniżyły się o 1%.

Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek i z truskawek spadły średnio o 5%. W grudniu 2013 r. rozmiary eksportu przetworów owocowych nie zmieniły się, a owoców świeżych były o 14% mniejsze niż w grudniu roku poprzedniego. O spadku eksportu owoców świeżych zadecydowało zmniejszenie sprzedaży jabłek (o 16%). W grupie przetworów owocowych najbardziej zmalał eksport zagęszczonego soku jabłkowego (o 24%) i wiśni w puszkach (o 35%), większa była natomiast sprzedaż mrożonek (o 11%) oraz truskawek w puszkach (o 7%).

W wyniku obniżek przeciętnych cen eksportowych wpływy z eksportu owoców świeżych zmniejszyły się bardziej niż jego wielkość (o 16% do 53,5 mln euro). Wartość eksportu przetworów owocowych obniżyła się o 7% do 67,7 mln euro. Import owoców świeżych zmalał o 7% do 130,0 mln euro. Decydujące było zmniejszenie przywozu owoców cytrusowych (o 12%) i jabłek (o 44%).

Czytaj także:
Tendencje na rynku pomidorów!
Debata ekspercka branży spożywczej
Stajemy sie coraz bardziej wygodni. Co za tym idzie?

Wzrósł natomiast import winogron (o 26%) oraz bananów (o 10%). Wyższy był też łączny przywóz przetworów owocowych (o 32%). Import zagęszczonych soków wzrósł o 64%, ananasów w puszkach o 67% i dżemów o 59%, a zmniejszył się owoców mrożonych (o14%). Ujemne saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 19,7 mln euro, wobec ujemnego na poziomie 4,0 mln euro w grudniu 2012 r.

W całym 2013 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 362,3 mln euro, wobec 394,3 mln euro w 2012 r. Wartość eksportu wzrosła o 5% do 1 886,5 mln euro, a importu o 9% do 1 524,3 mln euro. Decydujący był wzrost z 621,9 do 714,6 mln euro eksportu owoców świeżych (głównie jabłek). Eksport przetworów owocowych wyniósł 1,17 mld euro, podobnie jak w roku poprzednim. Import owoców i ich przetworów zwiększył się o 9% do 1,52 mld euro. 

Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,   
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu         
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ważna informacja dla Wnioskodawców programu Fundusze Europejskie

Informujemy o konieczności wskazania „osoby uprawnionej zarządzającej projektem” w celu zawarcia umowy o dofinansowanie. System teleinformatyczny CST2021 – który wspiera wdrażanie programu Fundusze Europejskie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics