Na rynku owoców coraz lepiej!

W lutym 2014 r. średnie ceny jabłek na rynkach hurtowych były o 16% wyższe niż w lutym roku poprzedniego. Ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące wzrosły o 4%, a płacone w spółdzielniach ogrodniczych o 11%. Nie zmieniły się ceny skupu jabłek płacone przez zakłady przetwórcze – podają Bożena Nosecka i Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 

Ceny gruszek na rynku hurtowym były niższe o 12%, a w firmach eksportujących o 50%. Na rynkach hurtowych potaniały mandarynki (o 4%) i winogrona (o 3%). Podrożały natomiast banany (o 1%), cytryny (o 2%) oraz pomarańcze (o 10%). W lutym br. w porównaniu do stycznia ceny jabłek oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze wzrosły o 13%, na rynkach hurtowych o 6%, a ceny oferowane przez firmy eksportowe o 2%. Obniżyła się o 12% cena skupu jabłek kierowanych do przerobu.

Na rynkach hurtowych droższe były winogrona (o 16%), banany (o 8%) i gruszki (o 5%). Potaniały natomiast pomarańcze (o 2%) mandarynki (o 3%) oraz cytryny (o 4%). W 2013 r. w relacji do 2012 r. średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów wzrosły o 2,2%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,1%. Ceny owoców strefy umiarkowanej były wyższe o 2,0% a przetworów owocowych (bez owoców suszonych) o 3,2%. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w grudniu 2013 r. w relacji do grudnia roku poprzedniego wzrosła o 16%.

Wyższa była też produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych (o 41%), owoców mrożonych (o 9%), a także soków zagęszczonych (głównie koncentratu soku jabłkowego) (o 5%). Obniżyła się jedynie produkcja dżemów (o 13%). W całym 2013 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do 2012 r. o 18% do 482,9 tys. ton.

Produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się o 21%, pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 19%, a produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych o 13%. Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 6%, dżemów o 48%, owoców mrożonych o 18%, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 5%. Średnie ceny zbytu pitnego soku jabłkowego były w 2013 r. wyższe niż w 2012 r. o 6%, a pitnego soku pomarańczowego obniżyły się o 1%.

Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek i z truskawek spadły średnio o 5%. W grudniu 2013 r. rozmiary eksportu przetworów owocowych nie zmieniły się, a owoców świeżych były o 14% mniejsze niż w grudniu roku poprzedniego. O spadku eksportu owoców świeżych zadecydowało zmniejszenie sprzedaży jabłek (o 16%). W grupie przetworów owocowych najbardziej zmalał eksport zagęszczonego soku jabłkowego (o 24%) i wiśni w puszkach (o 35%), większa była natomiast sprzedaż mrożonek (o 11%) oraz truskawek w puszkach (o 7%).

W wyniku obniżek przeciętnych cen eksportowych wpływy z eksportu owoców świeżych zmniejszyły się bardziej niż jego wielkość (o 16% do 53,5 mln euro). Wartość eksportu przetworów owocowych obniżyła się o 7% do 67,7 mln euro. Import owoców świeżych zmalał o 7% do 130,0 mln euro. Decydujące było zmniejszenie przywozu owoców cytrusowych (o 12%) i jabłek (o 44%).

Czytaj także:
Tendencje na rynku pomidorów!
Debata ekspercka branży spożywczej
Stajemy sie coraz bardziej wygodni. Co za tym idzie?

Wzrósł natomiast import winogron (o 26%) oraz bananów (o 10%). Wyższy był też łączny przywóz przetworów owocowych (o 32%). Import zagęszczonych soków wzrósł o 64%, ananasów w puszkach o 67% i dżemów o 59%, a zmniejszył się owoców mrożonych (o14%). Ujemne saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 19,7 mln euro, wobec ujemnego na poziomie 4,0 mln euro w grudniu 2012 r.

W całym 2013 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 362,3 mln euro, wobec 394,3 mln euro w 2012 r. Wartość eksportu wzrosła o 5% do 1 886,5 mln euro, a importu o 9% do 1 524,3 mln euro. Decydujący był wzrost z 621,9 do 714,6 mln euro eksportu owoców świeżych (głównie jabłek). Eksport przetworów owocowych wyniósł 1,17 mld euro, podobnie jak w roku poprzednim. Import owoców i ich przetworów zwiększył się o 9% do 1,52 mld euro. 

Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,   
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu         
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Rolnictwo regeneratywne

Rolnictwo regeneratywne to podejście do rolnictwa, które koncentruje się na regeneracji i wzmocnieniu zdrowia ekosystemu rolniczego, w tym gleby, wody, roślin, zwierząt i ludzi....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics