Niska zawartość cukru w burakach? Kluczem jest odpowiednie nawożenie

W ostatnich latach plantatorzy buraków cukrowych obserwują dość niską zawartość cukru w burakach. Jednym z czynników, który ma istotny wpływ na wysokość polaryzacji jest niezblilansowane – za duże nawożenie azotem (nawozy organiczne+mineralne).

Niska zawartość cukru w burakach? Kluczem jest odpowiednie nawożenie

Wskaźnikiem przenawożenia jest zawartość azotu alfa aminowego oznaczona w korzeniach po zbiorze buraków. Im jest go więcej tym większy problem w uzyskaniu wyższego poziomu cukru.

Uzupełniające nawożenie azotem buraków cukrowych – jeżeli jest konieczne należy wykonać najpóźniej w fazie 4-6 liści właściwych. Późniejszy termin stosowania ma zawsze mniejszy wpływ na przyrost plonu korzeni, natomiast pogarsza jakość wewnętrzną korzeni, obniża polaryzację, co przekłada się na niższe plony cukru z 1ha.

Mospilan i Movento – czasowe zezwolenie na zastosowanie w burakach

Jeżeli nie ma pewności czy dotychczas zastosowana dawka azotu jest optymalna zalecamy skorzystać z sprawdzonego w praktyce programu LIZ-Npro.   Pogłównie najbardziej efektywnie będzie działał azot zastosowany w saletrze wapniowej.

Źródło: LIZ

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Rosja zdominowała rynek eksportowy pszenicy

USDA prognozuje całkowity rosyjski eksport pszenicy w tym sezonie na rekordowym poziomie 52 mln ton. Oznacza to 24% udział Rosji w globalnym handlu pszenicą. Dla...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics