Odmiany ogórka różnią się sposobem użytkowania, wczesnością plonowania, długością okresu zbioru, skłonnością do żółknięcia i grubienia owoców oraz odpornością na choroby. Na liście odmian roślin warzywniczych znajdują się przede wszystkim odmiany mieszańcowe tej rośliny, dające wyższy i lepszej jakości plon, ale wymagające dużo staranniejszej uprawy.
Dobór odmian ogórka gruntowego jest co jakiś czas wzbogacany atrakcyjnymi nowościami. Te oferowane obecnie spełniają oczekiwania producentów i przetwórców. Ich cechy jakościowe, takie jak mała komora nasienna, brak skłonności do żółknięcia owoców, odporność lub tolerancja na najgroźniejsze patogeny (wirusa mozaiki ogórka, parch dyniowatych, kanciastą plamistość, antraknozę, mączniaka prawdziwego i mączniaka rzekomego dyniowatych), powodują, że mają wydłużony okres plonowania. Ze względu na ograniczoną ochronę chemiczną są polecane do uprawy amatorskiej i integrowanej. Mają też różnorodne zastosowanie: kiszenie, konserwowanie, mrożenie i bezpośrednie spożycie.
Nowe odmiany wyhodowane w Instytucie Warzywnictwa
Zefir F1 – owoc kształtny, krótki, cylindryczny, ciemnozielony, ze słabym połyskiem i jasnymi smugami na połowie długości. Nie przerasta na grubość. Komora nasienna średnia. Odmiana wczesna, polecana na korniszony, do konserwowania i kwaszenia. Charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi (chrupkość i brak goryczy). Daje wysoki plon wczesny.
Ozyrys F1 – odmiana polecana do konserwowania i na korniszony. Owoce są kształtne, cylindryczne, skórka zielona z lekkim połyskiem. Brodawki małe i średnio liczne. Komora nasienna mała. Wyróżnia się bardzo dobrą strukturą plonu oraz długim okresem wegetacji.
Reja F1 – mieszaniec o silnym wigorze, plenny, polecany do kwaszenia i konserwowania. Bardzo dobra struktura plonu. Owoce krótkie, kształtne, cylindryczne, bez tendencji do zniekształceń oraz przerastania na długość. Odznaczają się dużą zawartością suchej masy, cukrów i bardzo dobrym smakiem. Skórka zielona ze średnim połyskiem, bez bruzd. Komora nasienna średnia.
Rodos F1– odmiana plenna polecana na korniszony i do konserwowania. Charakteryzuje się silnym wzrostem i bardzo długim okresem wegetacji. Wyróżnia się dużą odpornością na mączniaka rzekomego. Owoce krótkie, cylindryczne, zielone z małymi brodawkami, bez goryczy. Plon dobrej jakości.
Odmiany wyhodowane przez Spójnia – Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze
Batory F1 – odmiana konserwowa, owoc krótki, cylindryczny, skórka zielona do ciemnozielonej, ze słabym połyskiem, marmurkowatość słaba, przekrój poprzeczny trójkątny, wydatność bruzd średnia, komora nasienna średnia, brodawki małe do średnich.
Kodam F1– odmiana wczesna, przeznaczona do konserwowania i kiszenia. Owoc barwy zielonej ze słabym połyskiem, krótki, cylindryczny, marmurkowatość średnia do silnej, bruzdy dość wyraźne. Brodawka gruba, średnio liczna. Przekrój poprzeczny okrągłotrójkątny do trójkątnego, komora nasienna średnia.
Narcyz F1 – odmiana bardzo wczesna, przeznaczona do konserwowania i kiszenia. Owoc krótki, cylindryczny, barwy żywo-zielonej ze słabym połyskiem, marmurek dość wyraźny w bruzdach. Brodawka gruba, liczna, średniej wielkości.
Nestor F1 – odmiana bardzo wczesna, owoc barwy żywo-zielonej, koniec przykielichowy rozjaśniony, krótki, cylindryczny, delikatny nalot woskowy. Smugi dość wyraźne, delikatny marmurek, bruzdy bardzo delikatne. Brodawka liczna, dość drobna, wyraźnie uwidoczniona. Komora nasienna średnia.
Krokus F1 – odmiana przeznaczona do konserwowania i kiszenia, owoc krótki do średniego, skórka zielona ze słabym połyskiem, marmurkowatość średnia, smugi średnie, wydatność bruzd średnia do silnej, brodawki średnie.
Mores F1– odmiana przeznaczona do konserwowania i kiszenia, owoc barwy zielonej do ciemnozielonej ze słabym połyskiem, z białymi kolcami, brodawki małe do średnich, marmurkowatość słaba. Komora nasienna mała. Termin kwitnienia kwiatów żeńskich wczesny.
Nowe odmiany Bejo Zaden
Artist F1 – odmiana wczesna, polecana do upraw wiosennych pod folią z przeznaczeniem na świeży rynek i na „małosolne”. Owoc żywo zielony o jednolitej barwie, grubobrodawkowy, bardzo kształtny i wyrównany. Ma średnią odporność na mączniaka rzekomego oraz całkowitą na mączniaka prawdziwego i parcha dyniowatych.
Amant F1 – bardzo wczesna i bardzo plenna odmiana grubobrodawkowa, przeznaczona do uprawy przyśpieszonej spod zimnych osłon (folia, włóknina). Nadaje się do uprawy zarówno wczesną wiosną jak i jesienią. Odmiana o bardzo jasnej barwie owoców. Owoce kształtne, cylindryczne typu konserwowego z jasną smugą do 1 długości, bardzo smaczne, o delikatnej skórce, dobre na „małosolne”.
Alianz F1– odmiana wczesna, bardzo plenna, do konserwowania i kwaszenia. Owoc grubobrodawkowy, żywo zielony, z jasnymi smugami i małą komorą nasienną, słodki i bardzo smaczny, bardzo twardy po zakwaszeniu. Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego, rzekomego i parcha dyniowatych . Doskonale nadaje się do uprawy na czarnej folii.
Źródło: Grażyna Michalak, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.modr.mazowsze.pl, fot. sxc.hu