Nowy dom dla nioski

Komisja Europejska nie przyjęła wniosku polskiego rządu o przedłużenie stosowania klatek tradycyjnych dla niosek. W związku z tym producenci jaj mają czas na ich wymianę na klatki nowego typu tzw. „wzbogacone” do końca grudnia 2011 r.

Od 1 stycznia 2012 r. producent utrzymujący co najmniej 350 kur nieśnych musi zapewnić minimum 750 cm2 powierzchni klatki na 1 nioskę, przy czym powierzchnia użytkowa klatki bez gniazda powinna stanowić co najmniej 600 cm2, a powierzchnia całkowita – nie mniej niż 2000 cm2.

Minimalne wymiary powierzchni użytkowej klatki bez gniazda:

– szerokość – 30 cm;
– wysokość – 45 cm.

Odległość pomiędzy rzędami klatek powinna wynosić co najmniej 90 cm, a wysokość pomiędzy podłogą w budynku inwentarskim a pierwszym poziomem klatek – minimum 35 cm.
Konstrukcja klatki powinna zapobiegać urazom ptaków oraz zapewniać ich swobodne wyjmowanie i wkładanie do klatki.

Podłoga klatki powinna być wykonana z materiału zapewniającego podtrzymywanie wszystkich zwróconych ku przodowi pazurów nogi ptaka. Nachylenie podłogi klatki nie może być większe niż 8 stopni lub 14%.

Klatka powinna być wyposżona w:

  • pojemnik na paszę, o długości zapewniającej minimum 12 cm na każdego ptaka w klatce,
  • pojemnik na wodę, o długości zapewniającej minimum 12 cm na każdego ptaka w klatce lub
  • co najmniej 2 poidła kropelkowe lub kubeczkowe, dostępne dla każdej z kur znajdujących się w klatce,
  • gniazdo o wysokości co najmniej 20cm,
  •  grzędy (co najmniej 15 cm grzędy na kurę),
  • ściółkę np. słomę lub trociny w ilości umożliwiającej kurom dziabanie i drapanie, (obszar zaścielony o wysokości co najmniej 20 cm),
  • urządzenie do skracania pazurów np. papier ścierny.

Oświetlenie

Dla kur nieśnych dopuszcza się budynki bez oświetlenia naturalnego (bez okien) i stosowanie odpowiednich programów świetlnych. W przypadku stosowania oświetlenia naturalnego w pomieszczeniach inwentarskich, w których utrzymywane są kury nieśne, okna rozmieszcza się w sposób umożliwiający równomierne oświetlenie całego pomieszczenia.
W przypadku stosowania oświetlenia sztucznego, pomieszczenia te oświetla się w rytmie dobowym tak, aby około 1/3 doby stanowiło nieprzerwany okres ciemności oraz występowały okresy przyciemnienia odpowiadające zmierzchowi.
Natężenie oświetlenia sztucznego w pomieszczeniach powinno wynosić 20 lx, a nocne (dyżurne) – 3-5 lx.

W pomieszczeniach inwentarskich dla kur nieśnych poziom hałasu powinien być zminimalizowany. Ponadto należy zapewnić odpowiednie warunki odnośnie temperatury i wilgotności powietrza w zależności od wieku. Zbyt niska temperatura spowoduje pogorszenie przyrostów i wykorzystania paszy, może też doprowadzić do przeziębienia ptaków. Optymalna wilgotność względna powietrza w kurniku wynosi 60-70 %.

W pomieszczeniach dla drobiu należy zastosować sprawny system wentylacji umożliwiający odpowiednią wymianę powietrza w budynku. Wentylacja wpływa na utrzymanie właściwych warunków termicznych w pomieszczeniach, zapobiega przegrzewaniu ptaków, zwłaszcza w okresie letnim. Kanały wentylacyjne wlotowe (nawiewne) i wylotowe (wyciągowe) powinny być drożne, rozmieszczone w budynku równomiernie, aby powietrze napływające zimą, nie powodowało przeciągów i nie trafiało bezpośrednio na ptaki, co prowadziłoby do ich przechłodzenia. Kanały wentylacyjne muszą posiadać możliwość regulacji i zamykania w okresie zimy.

W przypadku wyposażenia pomieszczeń w mechaniczny lub automatyczny system wentylacji, system ten powinien być połączony z systemem alarmowym sygnalizującym awarię systemu oraz z systemem wentylacji awaryjnej.

W pomieszczeniach inwentarskich, oprócz temperatury i wilgotności względnej, obieg powietrza, stopień zapylenia i stężenie gazów powinny być utrzymane na poziomie nieszkodliwym dla ptaków.

Zalecana prędkość ruchu powietrza w przypadku kur dorosłych wynosi 0,3 – 1,0 m/s.

Ponadto, w pomieszczeniach inwentarskich dla kur:

– stężenie dwutlenku węgla (CO2) nie powinno przekraczać 2.500 ppm;
– stężenie siarkowodoru (H2S) nie powinno przekraczać 10 ppm;
– koncentracja amoniaku (NH3) nie powinna przekraczać 26 ppm.

Źródło: Iwona Kajdan-Zysnarska, Centrum Doradztwa Rolniczego, www.cdr.gov.pl, fot. sxc.hu
 

 

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics