Obora po nowemu

Po przystąpieniu naszego kraju do Unii Europejskiej zostały zmienione przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska.

Stanowiska
Utrzymujący zwierzęta gospodarskie ma zapewnić im opiekę i właściwe warunki utrzymania, uwzględniając minimalne normy powierzchni w zależności od systemów utrzymania.

Ze względu na to, że czas na odpoczynek zabiera krowom około 50% życia, wymiary stanowisk mają decydujące znaczenie dla prawidłowego bytowania bydła.

Mikroklimat
W nowoczesnym budownictwie inwentarskim należy zwrócić szczególną uwagę na stworzenie właściwego mikroklimatu w oborze. Ma on istotny wpływ na stan i kondycję zwierząt, a co za tym idzie na wydajność mleczną bydła.

Czynnikami kształtującymi mikroklimat w oborze są:

  • Wentylacja.
  • Temperatura wewnętrzna.
  • Koncentracja szkodliwych gazów.
  • Oświetlenie.

Wentylacja
Najczęściej stosowanym systemem wentylacji w oborach jest wentylacja grawitacyjna jako naturalny system wymiany powietrza. Wentylacja mechaniczna jest stosowana sporadycznie, a przeważnie jako wspomaganie wentylacji grawitacyjnej w pewnych okresach letnich.

Prawidłowo zaprojektowana wentylacja dostarcza dużo świeżego powietrza niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu krowy, a zarazem zmniejsza stężenie gazów, głównie amoniaku, dwutlenku węgla, pary wodnej, które powstają podczas produkcji mleka.

Założenia przy projektowaniu dobrej wentylacji grawitacyjnej obór są następujące:

  • Kubatura pomieszczenia – nie mniej niż 30 m3/SD.
  • Wymiana powietrza na godzinę – nie mniej niż 80 m3/SD.
  • Dobra izolacyjność przegród zewnętrznych, tj. ścian i dachu (dobra izolacja = dobra wentylacja).
  • Właściwy dobór wymiarów wlotów i wylotów powietrza i ich rozmieszczenie (przy wentylacji kalenicowej ze świetlikiem samowentylującym powierzchnia otworów nawiewnych powinna wynosić 150% powierzchni otworów wywiewnych).
  • Unikanie przeciągów w miejscu bytowania bydła (prędkość ruchu powietrza powinna wynosić 0,1-0,3 m/s).

Temperatura
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 września 2003 roku, minimalna temperatura w oborze powinna wynosić:

  • bydło utrzymywane pojedynczo na uwięzi +6°C
  • bydło utrzymywane grupowo +4°C
  • cielęta do 3 miesiąca życia +8°C
  • cielęta powyżej 3 do 6 miesiąca życia +4°C
  • jałówki powyżej 6 miesiąca życia +4°C

Koncentracja szkodliwych gazów
Najważniejszym czynnikiem zmniejszenia koncentracji szkodliwych gazów oraz zmniejszenia wilgotności powietrza we wnętrzu obory jest sprawna wentylacja. Graniczna zawartość dwutlenku węgla CO2 wynosi maksymalnie 3,5%, graniczna zawartość amoniaku NH4 – 0,01%, graniczna zawartość siarkowodoru H2S – 0,005%.

W przypadku obór bezściołowych, przy utrzymywaniu zwierząt na rusztach należy zapewnić zbiornik zewnętrzny na gnojowicę, w którym będzie ona mieszana. W trakcie miksowania gnojowicy w kanałach wewnętrznych bydło powinno być wyprowadzone na wybieg, a następnie oborę należy przewietrzyć.

Oświetlenie
Pomieszczenie inwentarskie powinno mieć zapewnione oświetlenie naturalne lub oświetlenie sztuczne.

Najbardziej efektywnym oświetleniem naturalnym jest oświetlenie górne poprzez świetlik kalenicowy dający równomierne oświetlenie całego pomieszczenia w szczególności stołu paszowego.

Jeżeli oświetlenie sztuczne stosuje się w pomieszczeniu inwentarskim dla cieląt, należy oświetlać je w czasie odpowiadającym normalnemu dostępowi światła naturalnego co najmniej w godzinach 9-17 (natężenie co najmniej 30 luksów).

Źródło: Danuta Wilińska, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl, fot. morguefile.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE