Produkcja soku pomarańczowego w UE-27

Sektor europejski, w tym także unijny nastawiony jest w zasadzie na produkcję pomarańczy do bezpośredniej konsumpcji w postaci owoców świeżych, a nie do przetwórstwa. Tak naprawdę do przetworzenia kierowane są owoce, niespełniające określonych standardów jakościowych, wymaganych do przekazania na rynek lub też nadmiar pomarańczy w okresach nadprodukcji i nadpodaży.

W sumie w sezonie 2008/09 wytworzono w krajach unijnych około 102,3 tys. ton soku pomarańczowego wobec poprzedniego sezonu – 113,7 tys. ton, a wstępne prognozy na sezon 2009/2010 zakładają wielkość 105,8 tys. ton.

Z uwagi na ogromny popyt na sok pomarańczowy
– we wszystkich krajach unijnych oszacowano go na poziomie 987,0 tys. ton w poprzednim sezonie i 990,8 tys. ton w bieżącym – Unia Europejska zmuszona jest do bardzo dużego importu tego produktu. W sezonie 2007/08 łącznie sprowadzono 895,6 tys. ton soku, w sezonie 2008/09 – 896,6 tys. ton, a prognoza na bieżący sezon zakłada 895,0 tys. ton.

Znikomy wobec wielkości importu jest eksport soku pomarańczowego – zaledwie około 10,0 tys. ton rocznie. Najchętniej produkt ten spożywany jest w postaci soku pitnego, pakowanego w kartony. Poniższa tabela prezentuje strukturę importu soku pomarańczowego w krajach unijnych.

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics