Produkcja soku pomarańczowego w UE-27

Sektor europejski, w tym także unijny nastawiony jest w zasadzie na produkcję pomarańczy do bezpośredniej konsumpcji w postaci owoców świeżych, a nie do przetwórstwa. Tak naprawdę do przetworzenia kierowane są owoce, niespełniające określonych standardów jakościowych, wymaganych do przekazania na rynek lub też nadmiar pomarańczy w okresach nadprodukcji i nadpodaży.

W sumie w sezonie 2008/09 wytworzono w krajach unijnych około 102,3 tys. ton soku pomarańczowego wobec poprzedniego sezonu – 113,7 tys. ton, a wstępne prognozy na sezon 2009/2010 zakładają wielkość 105,8 tys. ton.

Z uwagi na ogromny popyt na sok pomarańczowy
– we wszystkich krajach unijnych oszacowano go na poziomie 987,0 tys. ton w poprzednim sezonie i 990,8 tys. ton w bieżącym – Unia Europejska zmuszona jest do bardzo dużego importu tego produktu. W sezonie 2007/08 łącznie sprowadzono 895,6 tys. ton soku, w sezonie 2008/09 – 896,6 tys. ton, a prognoza na bieżący sezon zakłada 895,0 tys. ton.

Znikomy wobec wielkości importu jest eksport soku pomarańczowego – zaledwie około 10,0 tys. ton rocznie. Najchętniej produkt ten spożywany jest w postaci soku pitnego, pakowanego w kartony. Poniższa tabela prezentuje strukturę importu soku pomarańczowego w krajach unijnych.

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here