Sytuacja na polskim rynku drobiu stopniowo się poprawia,choć ceny skupu nadal utrzymują się na poziomach znacząco niższych niż przed wybuchem pandemii.
Kluczowy z punktu widzenia dalszej sytuacji cenowej na rynku drobiu jest dalszy przebieg pandemii. Z prognoz analityków wynika, że pod koniec II kw. 2021 r. zacznie ona stopniowo wygasać. Będzie to sprzyjać ożywieniu aktywności w sektorze HoReCa (hotele, restauracje, kawiarnie), oraz oddziaływać w kierunku wzrostu ceny skupu drobiu. Wyższy popyt zbiegnie się w czasie z niższą podażą mięsa będącą efektem silnego spadku opłacalności jego produkcji. Bedzie to dodatkowym czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu cen drobiu.
Sieci detaliczne odchodzą od kupowania jajek pochodzących z chowu klatkowego
Polska branża drobiarska nadal zmaga się z ograniczeniami eksportowymi na rynki trzecie związanymi z występowaniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Uwzględniając ostatnie ogniska choroby, Polska może odzyskać status kraju wolnego od ptasiej grypy najwcześniej w czerwcu br., co również miałoby pozytywny wpływ na ceny.
AM/Redakcja AgroNews na podstawie Crédit Agricole