Parlament Europejski dyskutuje o produkcji foie gras

O etycznych aspektach produkcji pasztetu z otłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych – foie gras dyskutowali członkowie Intergrupy Parlamentu Europejskiego na rzecz Dobrostanu i Ochrony Zwierząt.

 

\"rolnictwo,

 

Profesor Donald Broom z Uniwersytetu w Cambridge przedstawił badania, które wskazują, że przymusowe karmienie ptaków jest sprzeczne z ich dobrostanem.

– Obecnie praktyka ta jest już zakazana, poprawiły się również warunki bytowe ptaków, jednak zdaniem profesora produkcja pasztetu nadal wiąże się ze słabym dobrostanem. Również przedstawiciele organizacji obrońców praw zwierząt wypowiadali się przeciwko przymusowemu karmieniu – czytamy w analizie FAMMU/FAPA.

Opinie te spotkały się ze zdecydowanym sprzeciwem francuskiego socjalisty – Erica Andrieu.

Debata miała miejsce tuż po wznowieniu produkcji foie gras w południowo-zachodniej części Francji.

Jak informuje FAMMU/FAPA, produkcja była wstrzymana przez kilka miesięcy (od stycznia tego roku) ze względu na zagrożenie ptasią grypą. W tym czasie dokonano dezynfekcji gospodarstw produkcyjnych, ubojni i sprzętu po poprzednich ogniskach zakażeń. Z uwagi na epidemię, wiele krajów wprowadziło restrykcje w imporcie francuskiego drobiu, w tym Japonia, największy na świecie importer foie gras.

– Ze względu na zakazy handlu, ucierpieli znacznie francuscy rolnicy – producenci pasztetu – oceniają analitycy FAMMU/FAPA.

Dlatego francuski resort rolnictwa zapowiedział pomoc dla producentów foie gras. Do końca maja otrzymają oni rekompensaty.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Ethique & Animaux L214
 

Źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here