Paszportyzacja polskiej żywności: współpraca z organizacjami branżowymi

Zawarto porozumienie na rzecz prowadzenia działań informacyjno-promocyjnych oraz realizacji pilotażowego projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja polskiej żywności pomiędzy organizacjami branżowymi a Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.

Paszportyzacja polskiej żywności: współpraca z organizacjami branżowymi
Paszportyzacja polskiej żywności: współpraca z organizacjami branżowymi

Zawarcie porozumienia o współpracy rozpoczyna ważny etap dla projektu Paszportyzacja polskiej żywności. Chodzi o podjęcie w Polsce skoordynowanych działań z udziałem organizacji branżowych, których zaangażowanie jest kluczowe w kontekście wypracowywania optymalnego rozwiązania do śledzenia informacji o pochodzeniu produktu żywnościowego.

Wsparcie organizacji branżowych

Projekt ma istotne znaczenie dla uczestników łańcucha żywnościowego w Polsce, którzy w coraz większym stopniu są przekonani o celowości wdrażania innowacyjnych rozwiązań zmierzających do zwiększenia efektywności pozyskiwania i przepływu informacji o produkcie. Wsparcie organizacji branżowych reprezentujących uczestników sektora rolno-spożywczego, w szczególności z rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny, jest istotne dla powodzenia pilotażu projektu. Wkład w postaci doświadczenia oraz wiedzy o funkcjonowaniu tych rynków pozwoli na przetestowanie praktycznych możliwości monitorowania łańcucha dostaw, gdyż od pomyślnego przebiegu fazy pilotażowej będą uzależnione kolejne działania, które ostatecznie mają doprowadzić do wprowadzenia na rynku krajowym systemu, gwarantującego efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw.

Organizacje rolnicze nie zgadzają się na odejście od promocji unijnego mięsa

Kluczowe jest rozpowszechnianie informacji o projekcie

Porozumienie obejmuje także wspólne działania stron na rzecz rozpowszechniania informacji o projekcie, które ułatwią komunikację z producentami rolnymi, przemysłem przetwórczym oraz pozostałymi uczestnikami łańcucha dostaw i pozwolą na rozpropagowanie informacji. Więcej o projekcie można znaleźć na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa: www.kowr.gov.pl/wiedza/projekty-innowacyjne/paszportyzacja-polskiej-zywnosci.

Stronami porozumienia są organizacje branżowe działające na rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny. Tj. Polska Federacja Ziemniaka, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Źródło: KOWR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

pięć × 5 =

Advertisement

Zapisz się i Zaprenumeruj nasz Newsletter

11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,901ObserwującyObserwuj
7,160SubskrybującySubskrybuj

Prezes KRUS przekazała ciągnik laureatom konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”

Prezes KRUS dr Aleksandra Hadzik przekazała Państwu Małgorzacie i Markowi Borkowskim - Laureatom XVIII Ogólnokrajowego Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne - główną nagrodę w konkursie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE