Pestycydy w żywności: najnowsze dane bez zmian

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport – Pestycydy w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84 000 próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. Spośród zbadanej żywności 96% próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Główne wnioski dla roku 2016

  • W raporcie przeanalizowano 84 655 próbek dla 791 pestycydów.
  • 96,2% (81 482) próbek żywności mieściło się w granicach dopuszczalnych w prawodawstwie UE a 50,7% badanych próbek było wolnych od ilościowych pozostałości. W poprzednim roku sprawozdawczym (2015 r.) 97,2% próbek mieściło się w dopuszczalnych granicach, a 53,3% nie zawierało ilości oznaczalnych. Różnica wynika głównie z odkrycia pozostałości chloranu, związku, który został włączony po raz pierwszy w programach kontrolnych na 2016 r. w celu wsparcia bieżących prac nad ustaleniem najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (MRL).
  • Większość badanych próbek (67%) pochodzi z państw członkowskich UE, Islandii i Norwegii; 26,4% dotyczyło produktów importowanych z krajów trzecich. Dla 6,6% próbek pochodzenie produktów było nieznane.
  • Limity prawne zostały przekroczone w 2,4% próbek dla produktów z krajów UE i EOG, limity prawne zostały przekroczone w 7,2% próbek z krajów spoza UE.
  • 5 460 próbek żywności ekologicznej zostało pozyskanych w 2016 r., z czego 98,7% mieściło się w granicach dopuszczalnych prawem; a 83,1% próbek nie zawierało oznaczalnych pozostałości.

W ramach swojego rocznego sprawozdania EFSA analizuje wyniki koordynowanego przez UE programu kontroli (EUCP), w ramach którego kraje składające sprawozdanie analizują próbki z tego samego „koszyka” produktów żywnościowych i obecności tych samych pestycydów.

W 2016 r. produkty te to: jabłka, kapusta głowiasta, por, sałata, brzoskwinie, truskawki, pomidory, żyto, wino, mleko krowie i tłuszcz ze świń. Najniższe wskaźniki przekroczenia MRL określono dla żyta (0,7%), a następnie kapusty głowiastej (1,1%) i truskawek (1,8%). Najwyższe przekroczenia stwierdzono dla jabłek (2,7%) i pomidorów (2,6%).

Źródło: EFSA
Redakcja AgroNews,fot.: pixabay

Advertisement

Zostaw komentarz

Szaleńcza ucieczka przed policjantami. Co traktorzysta miał na sumieniu?

Jechał „wężykiem”, tym właśnie zwrócił na siebie uwagę policjantów. Gdy mundurowi chcieli go zatrzymać, zaczął uciekać. Po krótkim pościgu mieli go już w swoich...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics