Piwo – najchętniej spożywany alkohol

Polacy z alkoholi najchętniej piją piwo – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). W latach 2000-2011 spożycie alkoholu w Polsce wzrosło o 30 proc. – podaje „Rzeczpospolita”.
 

 

\"\"

 

W ostatnich latach krajowy rynek alkoholu i napojów alkoholowych rozwijał się intensywnie. Według szacunków wartość krajowego rynku alkoholi wzrosła z 17,3 mld zł w 2000 r. do 28,3 mld zł w 2012 r. – informuje najnowszy raport nt. używek przygotowany przez IERiGŻ.

Popyt na alkohol spowodował, że produkcja piwa w tym okresie wzrosła o 58 proc., alkoholu etylowego – o 52 proc., a napojów spirytusowych – o 56 proc. Natomiast produkcja w dziale wina gronowe i inne fermentowane napoje winiarskie spadła o 75-85 proc.

Czytaj także:
Ograniczenie produkcji biopaliw uderzy w rolnictwo!
Rośnie konsumpcja. Gospodarka powoli wychodzi z dołka
Efekty niskich cen zbóż widoczne na sklepowych półkach!

Alkoholu pijemy coraz więcej, choć z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) wynika, że konsumpcja mocnych trunków w Polsce w 2010 r. była niższa, niż średnio w Unii Europejskiej (10,7 l) i wyniosła 10,1 l czystego alkoholu w przeliczeniu na mieszkańca powyżej 15. roku życia.

Według IERiGŻ, spożycie alkoholu wzrosło o prawie 30 proc. z około 7,12 litrów 100-proc. alkoholu w 2000 r. do 9,25 l w 2011 r. Najwięcej pijemy piwa, które miało w 2011 r. ponad 56-proc. udział w spożyciu alkoholu ogółem, napoje alkoholowe stanowiły wówczas 36 proc. rynku, a wina – 8 proc.

W sumie na statystycznego Polaka przypadło w 2011 r. ponad 94 litrów piwa, 8,3 litra napojów spirytusowych zawierających 40-proc. alkoholu oraz 6,4 l wina – czytamy w gazecie.

Instytut zaznacza, że w ostatnich latach spadek konsumpcji dotyczył przede wszystkim fermentowanych napojów winiarskich (głównie najtańszych win jabłkowych). Rośnie natomiast spożycie wina gronowego. Całkowite spożycie alkoholi, wraz z tymi pochodzącymi z szarej strefy, wynosi w Polsce ok. 9,7 l 100-proc. alkoholu na osobę.

Eksperci szacują, że we wszystkich działach branży alkoholowej nastąpiła koncentracja produkcji, najsilniejsza w przemyśle piwowarskim, gdzie trzy największe koncerny międzynarodowe mają prawie 83-proc. udział w sprzedaży. Dzięki procesom modernizacyjnym przemysł browarniczy w Polsce stał się jednym z najnowocześniejszych na świecie.

Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here