Piwo – najchętniej spożywany alkohol

Polacy z alkoholi najchętniej piją piwo – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). W latach 2000-2011 spożycie alkoholu w Polsce wzrosło o 30 proc. – podaje „Rzeczpospolita”.
 

 

\"\"

 

W ostatnich latach krajowy rynek alkoholu i napojów alkoholowych rozwijał się intensywnie. Według szacunków wartość krajowego rynku alkoholi wzrosła z 17,3 mld zł w 2000 r. do 28,3 mld zł w 2012 r. – informuje najnowszy raport nt. używek przygotowany przez IERiGŻ.

Popyt na alkohol spowodował, że produkcja piwa w tym okresie wzrosła o 58 proc., alkoholu etylowego – o 52 proc., a napojów spirytusowych – o 56 proc. Natomiast produkcja w dziale wina gronowe i inne fermentowane napoje winiarskie spadła o 75-85 proc.

Czytaj także:
Ograniczenie produkcji biopaliw uderzy w rolnictwo!
Rośnie konsumpcja. Gospodarka powoli wychodzi z dołka
Efekty niskich cen zbóż widoczne na sklepowych półkach!

Alkoholu pijemy coraz więcej, choć z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) wynika, że konsumpcja mocnych trunków w Polsce w 2010 r. była niższa, niż średnio w Unii Europejskiej (10,7 l) i wyniosła 10,1 l czystego alkoholu w przeliczeniu na mieszkańca powyżej 15. roku życia.

Według IERiGŻ, spożycie alkoholu wzrosło o prawie 30 proc. z około 7,12 litrów 100-proc. alkoholu w 2000 r. do 9,25 l w 2011 r. Najwięcej pijemy piwa, które miało w 2011 r. ponad 56-proc. udział w spożyciu alkoholu ogółem, napoje alkoholowe stanowiły wówczas 36 proc. rynku, a wina – 8 proc.

W sumie na statystycznego Polaka przypadło w 2011 r. ponad 94 litrów piwa, 8,3 litra napojów spirytusowych zawierających 40-proc. alkoholu oraz 6,4 l wina – czytamy w gazecie.

Instytut zaznacza, że w ostatnich latach spadek konsumpcji dotyczył przede wszystkim fermentowanych napojów winiarskich (głównie najtańszych win jabłkowych). Rośnie natomiast spożycie wina gronowego. Całkowite spożycie alkoholi, wraz z tymi pochodzącymi z szarej strefy, wynosi w Polsce ok. 9,7 l 100-proc. alkoholu na osobę.

Eksperci szacują, że we wszystkich działach branży alkoholowej nastąpiła koncentracja produkcji, najsilniejsza w przemyśle piwowarskim, gdzie trzy największe koncerny międzynarodowe mają prawie 83-proc. udział w sprzedaży. Dzięki procesom modernizacyjnym przemysł browarniczy w Polsce stał się jednym z najnowocześniejszych na świecie.

Źródło: „Rzeczpospolita”
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 7 =

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,164FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,357ObserwującyObserwuj
5,850SubskrybującySubskrybuj

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich poza rzeźnią

Bywają sytuacje gdy zdrowe zwierzę np. świnia, owca, krowa czy koń złamie kończynę lub ulegnie innemu wypadkowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się. Przy...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE