Po 9 latach tajlandzkie kurczaki wracają na stoły w Europie

UE wznawia import surowego mięsa kurcząt z Tajlandii – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Od połowy 2012 r. Tajlandia będzie mogła ponownie eksportować surowe, solone mięso kurcząt do Unii Europejskiej.

Wysyłki surowego mięsa drobiu do UE były zabronione od 2003 r. na skutek epidemii ptasiej grypy w Tajlandii i niespełnienia unijnych wymogów weterynaryjnych.

Zdaniem Komisji Europejskiej Tajlandia dokonała znacznego postępu w zakresie zwalczania tej choroby.

Roczny unijny kontyngent na przywóz tajskiego surowego mięsa kurcząt wynosi 92 610 ton.

Źródło: FAMMU/FAPA
 

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Deregulacja ponad podziałami – uproszczenie prawa dla ludzi i firm

Premier Donald Tusk ogłosił w lutym 2025 roku plan gospodarczy „Polska – Rok Przełomu”, którego ważną częścią jest deregulacja – czyli uproszczenie przepisów dla...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics