Po dwóch sezonach suszy produkcja warzyw znów na plusie

Zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS, tegoroczne zbiory warzyw gruntowych wyniosą prawie 4,1mln t i będą o ok. 6% wyższe niż w 2019r., a tym samym ukształtują się na poziomie zbliżonym do średniej za ostatnie 5 lat.

Wyższej produkcji warzyw sprzyjały lepsze niż przed rokiem warunki agrometeorologiczne. Jednocześnie jest to pierwszy wzrost krajowej produkcji warzyw od 2017 r., która przez dwa ostatnie sezony kształtowała się w trendzie spadkowym ze względu na susze. Zbiory kapusty oceniane są na 0,9 mln t (+8% r/r), kalafiorów na ok. 200 tys. t (-3% r/r), cebuli na ok. 580 tys. t (+8% r/r), marchwi na ok. 700 tys. t (+3% r/r), buraków ćwikłowych na ok. 290 tys. t (+3% r/r), ogórków na ok. 220 tys. t (-1% r/r), a pomidorów na ok. 240 tys. t. (bez zmian).

Nowe wymagania UE dla rozsady oraz nasion pomidorów i papryki

Zgodnie z prognozą Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej tegoroczne zbiory warzyw spod osłon ukształtują się na poziomie ok. 1,2 mln t, czyli poziomie zbliżonym jak w 2019 r.

Produkcja pomidorów spod osłon wyniesie ok. 680 tys. t (bez zmian), a ogórków spod osłon ok. 296 tys. t (bez zmian).

Redakcja AgroNews

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here