Kolejny polski produkt – podpiwek kujawski – został wpisany do rejestru Komisji Europejskiej, tworzonego w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych, jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).
Obecnie Polska ma 43 takie produkty. W tej sprawie 12 maja 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/635 z dnia 12 maja 2020 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Podpiwek kujawski” (ChOG). Chronione Oznaczenie Geograficzne podkreśla związek produktu z konkretnym obszarem geograficznym, któremu zawdzięcza on szczególną jakość lub renomę.
???? Mamy nowe Chronione Oznaczenie Geograficzne z Polski!
Podpiwek kujawski jest napojem bezalkoholowym z kujawsko-pomorskiego, którego głównymi składnikami są prażone ziarna jęczmienia i zmielony korzeń cykorii oraz chmiel aromatyczny ? #EUQuality
➡️https://t.co/ZcmNinChDP pic.twitter.com/RzEHk4bKXa
— Janusz Wojciechowski (@jwojc) May 12, 2020
Jak smakuje podpiwek kujawski?
Podpiwek kujawski to gazowany, fermentowany, bezalkoholowy napój zbożowy o ciemnobrązowej barwie, wprowadzany do obrotu w dwóch formach: gotowego napoju gazowanego oraz mieszanki suszu, służącej do przygotowywania napoju w warunkach domowych. Historia wytwarzania podpiwka kujawskiego sięga 1816 r., kiedy bracia Bohmowie założyli fabrykę na terenie województwa kujawsko‑pomorskiego. To właśnie w tej fabryce stworzono mieszankę jęczmienia i cykorii z dodatkiem chmielu (mieszanka suszu) wraz z recepturą, na podstawie której konsumenci sporządzali orzeźwiający napój w domach. Wpisał się on na stałe w historię tego regionu. Z uwagi na dużą dostępność surowców służących do wytwarzania podpiwka kujawskiego oraz umiejętności lokalnych producentów ukształtowała się na tym obszarze unikalna metoda wytwarzania podpiwka. O renomie, jaką obecnie cieszy się podpiwek kujawski wśród konsumentów, świadczy jego obecność na targach krajowych i lokalnych imprezach, promujących wyroby tradycyjne i regionalne, a także nagrody i wyróżnienia zdobyte w krajowych konkursach.
BROSZURA INFORMACYJNA O PODPIWKU KUJAWSKIM
Informacje na temat wszystkich dotychczas zarejestrowanych produktów można znaleźć tutaj:
Źródło: MRiRW, eur-lex.europa.eu