Podstawą wysokich plonów jest wapnowanie gleb

Warunki środowiskowo-glebowe w Polsce są gorsze w porównaniu z innymi krajami europejskimi. Udział gleb bardzo lekkich i lekkich w naszym kraju wynosi 60%, a w Europie 30%. W województwie opolskim jest podobnie, jak w Europie.

W Polsce zakwaszanie gleb ma charakter przede wszystkim naturalny i wynika ze specyfiki procesu glebotwórczego i rodzaju skał macierzystych. Na ten stan nakłada się zbyt małe zużycie nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych. Sytuacja w kraju jest zróżnicowana, najlepsza w województwie opolskim oraz kujawsko-pomorskim, gdzie kwaśnych oraz bardzo kwaśnych gleb jest poniżej 40%, najgorsza w łódzkim, mazowieckim, podlaskim i podkarpackim, gdzie takich gleb jest około 80%.

W krajach ościennych jest zdecydowanie lepiej. W Republice Czeskiej gleby kwaśne zajmują 22% użytków rolnych, podobnymi wskaźnikami charakteryzuje się Litwa i Słowacja.

Od kilku lat sytuacja w kraju w zakresie wapnowania jest stabilna, a ilość tego składnika stosowana na hektar nie przekracza 90 kg. W województwie opolskim rolnicy stosują 180 kg CaO na ha i zajmują pod tym względem pierwsze miejsce w kraju, ale potrzeby zgodnie z zaleceniami praktyki i nauki rolniczej wynoszą 350 kg CaO/ha, co pokrywa potrzeby zarówno środowiska glebowego jak i roślin.

Wapno w środowisku glebowym jest niezbędne dla utrzymania prawidłowej struktury gleby, życia mikroorganizmów glebowych oraz optymalnego wzrostu i rozwoju roślin, stymuluje właściwości fizyczne i chemiczne gleby. W glebie o uregulowanym odczynie intensywnie przebiegają procesy pobierania wolnego azotu przez mikroorganizmy wolnożyjące i symbiotyczne. Wapnowanie gleby korzystnie wpływa na ograniczenie występowania szkodliwych dla roślin, grzybów i pasożytów oraz ogranicza zachwaszczenie pól.

Próchnica z wapnem tworzy związki trudniej rozpuszczalne w wodzie, co powoduje ograniczenie ich wypłukiwanie w głębsze warstwy gleby. Szczególnie na glebach ciężkich wapno, ułatwia powstawanie struktury guzełkowatej, a w przypadku nadmiernej suszy zapobiega powstawaniu skorupy glebowej.

Ambicją nowoczesnego rolnictwa jest dążenie do uzyskania w środowisku glebowym pH na poziomie 6-7. Jest to optimum, które pozwala na racjonalne wykorzystanie nawozów azotowych, fosforowych i magnezowych. Wg prof. Grzebisza przy pH 4,5 nawozy azotowe wykorzystywane są w 35%, potasowe w 40%, a fosforowe w 25%. Natomiast przy pH 7 efektywność stosowania NPK dochodzi do 95%. Takie wyniki badań naukowych są szokiem dla tych rolników, którzy nie doceniają zabiegu wapnowania gleb. Rolnikom w przypadku niedoboru środków finansowych proponujemy ograniczenie stosowania NPK na korzyść CaO, bo to jest fundament, na którym budujemy żyzność gleby.

Przy konieczności wapnowania stosujemy nawozy zawierające ten pierwiastek w kilku dawkach rocznie, aż do uzyskania pH od 5,5 do 6 na glebach lekkich oraz od 6,5 do 7 na gruntach klas l-III.

Rośliny uprawiane na glebach o odczynie obojętnym i zasadowym lepiej znoszą negatywny wpływ suszy na ich rozwój. Na glebach o uregulowanym odczynie znacznie obniża się niezbędna ilość wody pobierana przez rośliny na produkcję 1 kg suchej masy. Jest to ważne, ponieważ w okresie pełnej wegetacji często występują okresy długotrwałej suszy.

Nie należy zapominać również o wapnowaniu użytków zielonych, dla których optymalny odczyn gleby wynosi 6,5. Wtedy ruń łąkowa i pastwiskowa zawiera dostateczną ilość wapnia przyswajalnego, niezbędnego dla prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt przeżuwających.

Syntetycznie ujmując rolę nawozów wapniowych należy stwierdzić, że:

  • poprawiają odczyn gleby w stosunkowo krótkim okresie od zastosowania,
  • zwiększają w dużym stopniu wy- korzystanie nawozów mineralnych, a szczególnie potasowych fosforowych i magnezowych,
  • polepszają strukturę i aktywność biologiczną gleby,
  • neutralizują toksyczne metale ciężkie,
  • dostarczają wapń do komórek roślinnych,
  • przyspieszają rozkład resztek organicznych.

Od kilku lat doradcy OODR w Łosiowie prowadzą prace związane z racjonalizacją nawożenia mineralnego. Polegają one na pobieraniu prób glebowych w okresie od wiosny do jesieni w gospodarstwach rolników w celu oznaczenia w nich pH, zawartości fosforu, potasu i magnezu i na tej podstawie określenia między innymi potrzeb wapnowania gleb.

Z badań wykonanych w ostatnim roku wynika, że 54% użytków rolnych wymaga koniecznie wapnowania. Jest to wynik znacznie lepszy od uzyskiwanego w latach poprzednich. Poprawiła się również zasobność gleb w magnez. Mimo postępu niezbędna jest jednak dalsza praca w zakresie racjonalnego stosowania nawozów wapniowych.

Źródło: Jan Purta, Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.oodr.pl, fot. sxc.hu

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics